Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια αυτοάνοση νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που προσβάλλει με διπλάσια έως τριπλάσια συχνότητα τις γυναίκες από τους άνδρες.

Στην αυτοάνοση αυτή νόσο μακροφάγα κύτταρα και Τ-λεμφοκύτταρα συρρέουν σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού και «κατατρώγουν» τη μυελίνη, δημιουργώντας φλεγμονή, με αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρώνων.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά από άτομο σε άτομο.

Οι παρακάτω παράγοντες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ένα άτομο να αναπτύξει την αυτοάνοση πάθηση.

Κάπνισμα: Οι καπνιστές και πρώην καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σκλήρυνση συγκριτικά με όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Ηλικία: Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, «προτιμά» όμως τις ηλικίες 20 έως 50.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D: Το σώμα παράγει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, γι’ αυτό οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά στους πόλους της γης, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν την πάθηση από αυτούς που ζουν σε χώρες κοντά στον Ισημερινό.

Άλλη αυτοάνοση πάθηση: Η ύπαρξη ενός αυτοάνοσου αυξάνει τον κίνδυνο και άλλων αυτοάνοσων παθήσεων. Υπολογίζεται ότι 6 στους 1.000 ασθενείς προσβάλλονται από τουλάχιστον δύο αυτοάνοσα νοσήματα ταυτόχρονα.

Φύλο: Η έρευνα έχει δείξει ότι οι αυτοάνοσες παθήσεις είναι πολύ πιο κοινές στις γυναίκες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...