Εκκλησία

Σκιές και κίνδυνοι στους ορθόδοξους εορτασμούς για το βάπτισμα των Ρως στο Κίεβο-Νέο...ρεσιτάλ Φιλάρετου: Ο Πούτιν με ήθελε Πατριάρχη Μόσχας-Βαρθολομαίος: Θυγατέρα μας η Εκκλησία της Ρωσίας

Λίγες μέρες έμειναν για νέο «μπρα ντε φερ» Φαναρίου-Μόσχας με αφορμή τους εορτασμούς για το Βάπτισμα των Ρως κα όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε και σε προηγούμενο άρθρο (Διαβάστε εδώ) η ουκρανική εκκλησία είναι σήμερα περισσότερο διασπασμένη από πέρυσι που οι μισοί θεωρούνταν σχισματικοί!!

Οι ορθόδοξοι εορτασμοί για το βάπτισμα των Ρως στο Κίεβο διατρέχουν κίνδυνο!!
Η γιορτή του Βαπτίσματος είναι ξεκάθαρα μια δοκιμασία δύναμης, ενδεχομένως συμβολική, ανάμεσα στις διάφορες ορθόδοξες δικαιοδοσίες, με τους Ελληνοκαθολικούς (Ουνίτες) όμως να παρακολουθούν από κοντά, επίσης πρόθυμοι να παρουσιαστούν ως αυθεντική Εκκλησία του ουκρανικού λαού.

Οι δε λεκτικές συγκρούσεις έχουν αντικείμενο τα λείψανα του Άγιου Ανδρέα Πρωτόκλητου.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας εξέφρασε αυξανόμενες ανησυχίες ενόψει των επερχόμενων εορτασμών, που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιουλίου στην ουκρανική πρωτεύουσα. Όπως πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα στείλει μια αντιπροσωπεία, η οποία σύμφωνα με τους Ρώσους «κινδυνεύει να μείνει πολύ απογοητευμένη» από το τι θα μπορούσε να συμβεί.

Ο π.Νικολάι Μπαλάσοφ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι "μια πολύ λεπτή κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει, λόγω της αντίφασης μεταξύ διαφορετικών ομάδων προσκυνητών στις διάφορες πομπές". Αναφέρεται στις πομπές που θα ξεκινήσουν την παραμονή της 27ης Ιουλίου και θα συγκεντρώσουν από τη μια πλευρά τους πιστούς της κανονικής Εκκλησίας προσκείμενης στη Μόσχα (που συγκέντρωσαν πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους πέρυσι) και από την άλλη εκείνους της νέας αυτοκέφαλης Εκκλησίας.

Επιπροσθέτως, φέτος μετά την διάσπαση Φιλάρετου το πρόβλημα απλώνεται ακόμη περισσότερο. Ο "Πατριάρχης Κιέβου" δεν είναι διατεθειμένος κατά πως φαίνεται να... κάτσει ήσυχος ειδικά μια τέτοια μέρα.

Ήδη έχει αρχίσει το νέο...ρεσιτάλ του!

Ο επικεφαλής της UOC-KP δήλωσε λοιπόν ότι η UOC (προσκείμενη στην Μόσχα) απέκτησε το σημερινό της καθεστώς χάρη στις προσπάθειές του που άρχισε να λαμβάνει υπό το πρόσχημα της επέκτασης των δικαιωμάτων της Ουκρανίας.

"Όταν έγινα επικεφαλής του UOC αλλά ως μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας, εξασφάλισα το ανεξάρτητο και αυτόνομο καθεστώς για την ουκρανική εκκλησία. Το καθεστώς που έχει τώρα το UOC-MP είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών μου ", δήλωσε ο Φιλάρετος σε μια συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον «Πατριάρχη Κιέβου», άρχισε να επιδιώκει την επέκταση των δικαιωμάτων για το UOC λόγω της επέκτασης των δικαιωμάτων της Ουκρανίας εντός της ΕΣΣΔ.

"Γιατί ζήτησα την επέκταση των δικαιωμάτων; Επειδή η Ουκρανία ως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης επιδίωξε την επέκταση των δικαιωμάτων. Και με το πρόσχημα ότι η Ουκρανία αποκτούσε μεγάλα δικαιώματα, θέλησα και η Εκκλησία να αποκτήσει μεγάλα δικαιώματα, αλλά ως μέρος του Πατριαρχείου Μόσχας ", δήλωσε ο επικεφαλής της UOC-KP.

"Το 1966,ο Χρουτσοφ δεν ήταν πλέον στην εξουσία και ήμουν διορισμένος έξαρχος. Οι εκκλησίες ήταν κλειστές όχι δεκάδες, αλλά εκατοντάδες. Και όταν έγινα έξαρχος, εξασφάλισα να σταματήσει το κλείσιμο των ενοριών στην Ουκρανία. Αλλά όταν προετοίμαζα τον εορτασμό της Χιλιετίας του Βαπτίσματος των Ρως, πρότεινα μπροστά στο Συμβούλιο Θρησκευτικών Θεμάτων το ζήτημα της επιστροφής της Λάβρας του Κιέβου στην Εκκλησία για να μπορέσει να αποκατασταθεί εκεί η μονή. Μόνο οι Shcherbitsky και Grishin (ο πρώτος γραμματέας της Επιτροπής Πόλεων της Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος) αντιτάχθηκαν. Το υπόλοιπο πολιτικό γραφείο ψήφισε υπέρ. <...> Ως εκ τούτου, η Λαύρα επέστρεψε στην Εκκλησία χάρη στις επίμονες προσπάθειές μου".

Ο επικεφαλής του UOC-KP υπενθύμισε επίσης ότι ήταν προστατευόμενος από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Φιλάρετο, "ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν υπερ  ο «Πατριάρχης Κιέβου και πάσης Ρωσίας-Ουκρανίας» θα μπορούσε να είναι Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".

Είπε πως ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος ήταν προστατευόμενος από την KGB, και συμπλήρωσε: "ο Πούτιν είπε: "Κάναμε λάθος με την εκλογή του Αλέξιου ως πατριάρχη. Έπρεπε να επιλέξουμε τον Φιλάρετο. Αν ο Φιλάρετος είχε εκλεγεί, η Ουκρανία θα ήταν δική μας ".

Με όλα αυτά ο Φιλάρετος έδειξε τις...ορέξεις του με αφορμή και τον εορτασμό του Βαπτίσματος των Ρως.

Το θέμα τώρα για το Κίεβο είναι πως οι δύο-ίσως και περισσότερες- πομπές πρέπει να ακολουθήσουν το ίδιο δρομολόγιο που ξεκινάει από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βλαντιμίρ για να φτάσουν στο λόφο Βλαντιμίρ, τον τόπο όπου, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο πρίγκιπας-βαπτιστής βάπτισε τον πληθυσμό των αρχαίων Ρως και από όπου τα παγανιστικά είδωλα ρίχτηκαν στον ποταμό.

Η γιορτή του Βαπτίσματος δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε απαράμιλλο τραγέλαφο για την ουκρανική Ορθοδοξία και κατ΄επέκτασιν για τους υποστηρικτές της μιας ή της άλλης πλευράς.

Η ευχή είναι να μην δούμε τουλάχιστον επεισόδια και βία!!

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους σλαβόφωνους πιστούς της Αττάλειας να παραμείνουν ενωμένοι γύρω από τον ποιμενάρχη τους, τον Μητροπολίτη Πισιδίας, αλλά και το νέο Επίσκοπο, και ευχήθηκε να επανέλθει η αγάπη και η ειρήνη στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας.

“Είναι μία ιστορική ημέρα για την Κοινότητα της Αττάλειας και για όλη την περιοχή. Η επίσκεψίς μου σήμερα και η συμπροσευχή μας συμπίπτει σε μία δυσσάρεστη κατάσταση της Ορθοδοξίας γενικά και ιδιαιτέρως εις τας σχέσεις της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της θυγατρός Εκκλησίας της Ρωσίας. Δυστυχώς, η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας ηθέλησε να διακόψει την Κοινωνίαν με ημάς, με το Οικουμενικό Πατριαρχείον, για να δείξει την δυσσαρέσκειάν της για το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Δεν την ακολουθήσαμε, εμείς δεν διακόψαμε την Κοινωνία μαζί της, είναι θυγατέρα της Κωνσταντινουπόλεως, την αγαπούμε πάντοτε ό,τι και αν συμβαίνει, και σήμερα ακούσατε εις τα Δίπτυχα ότι εμνημόνευσα το Μακαριώτατο Πατριάρχη Κύριλλο. Είναι ένας πειρασμός για όλους μας και μία δυσκολία, η οποία με την προσευχή όλων μας θα παρέλθει. Αλλά, δυστυχώς, η Εκκλησία της Ρωσίας δεν βοηθεί, αντιθέτως δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στέλνοντας Ιερείς αντικανονικώς και παρ’ενορίαν, οι οποίοι λειτουργούν σε διάφορα μέρη της Τουρκίας. Το ίδιο κάνει και εδώ στη δική σας περιοχή. Εδώ έρχεται Ιερεύς και λειτουργεί στο Μπέλεκ (Belek) , ενώ γνωρίζετε ότι η Τουρκία είναι κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μόνον”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...