Κόσμος

Σε «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες το Λονδίνο - Εμπρηστική η ομιλία του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός ανεβάζει το... θερμόμετρο στην Ευρώπη - Τζόνσον και Βρυξέλλες ερίζουν για το θέμα του ιρλανδικού backstop.

Σε «πόλεμο» με τις Βρυξέλλες βρίσκεται το Λονδίνο, μετά την εμπρηστική ομιλία του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στην πρώτη του εμφάνιση χθες στο κοινοβούλιο.

Τζόνσον και Βρυξέλλες ερίζουν για το θέμα του ιρλανδικού backstop. Η κριτική της Ε.Ε για τους όρους που θέτει ο Τζόνσον για συνομιλίες γύρω από μια νέα συμφωνία, καλλιεργεί το έδαφος για σκληρές συγκρούσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του νέου εκκεντρικού πρωθυπουργού.

«Ο Τζόνσον ανεβάζει τη θερμόμετρο στην Ευρώπη» σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», ενώ για την «Express» «ο Μπόρις άνοιξε πόλεμο με την Ε.Ε».

Σε ότι αφορά την πόλεμο Βρυξελλών και Λονδίνου, η εφημερίδα Daily Mail γράφει: «Για την Ε.Ε είναι «απαράδεκτη» η απαίτηση του Τζόνσον να περιορίσουν οι Βρυξέλλες το θέμα του ιρλανδικού backstop. Ο Eυρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ σε έγγραφο που διανεμήθηκε χθες σε διπλωμάτες και μόνιμους αντιπροσώπους της Ε.Ε. υποστηρίζει ότι, οι Βρυξέλλες είναι «έτοιμες να εργαστούν εποικοδομητικά» κάτι που παραμένει αμφίβολο για την πλευρά του Λονδίνου».

«Απέναντι στη «συγκρουσιακή» ομιλία ο Τζόνσον θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας καθώς σε αυτό δίνει προτεραιότητα κυρίως λόγω της εξαιρετικά μεγάλης πίεσης που προκαλεί η ενότητα μας», υποστηρίζει ο Μπαρνιέ στο έγγραφό του.

Συνέστησε στις κυβερνήσεις να παραμείνουν «ήρεμες, και προσηλωμένες στις αρχές και στις οδηγίες και να επιδείξουν αλληλεγγύη και ενότητα» προσθέτοντας «παραμένω στη διάθεση σας όλο το καλοκαίρι για συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και φυσικά αν έχετε ερωτήσεις».

Εκτός από τον Μπαρνιέ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και η καγκελάριος Μέρκελ έχει απορρίψει νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας Brexit με την ΕΕ.

Ο Τζόνσον συνεχίζει να λέει ότι μπορεί να φανταστεί έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ακόμη και χωρίς συμφωνία. Θεωρεί ότι, για να επιτευχθεί μια συμφωνία, θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία).

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε ένα Brexit με όρους της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, θα λάβουμε υπόψη τους αγρότες μας και τις επιδοτήσεις τους, θα διασφαλίσουμε τη συνέχιση της παραγωγικής αλυσίδας», έχει δηλώσει ο νέος πρωθυπουργός.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, που θα πρέπει να έχει αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε, απομένουν λιγότερο από 100 ημέρες, ένα εξαιρετικά μικρό διάστημα για πολύπλοκες διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη αποφανθεί επίσημα για το θέμα. Σε επίσκεψη στο Στρασβούργο πριν την εκλογή της είπε ότι η συμφωνία Brexit δεν επιδέχεται νέα διαπραγμάτευση.

Ο Στιβ Μπέικερ είπε «όχι» στον Τζόνσον

Οι προσπάθειες του Τζόνσον να διασφαλίσει τη στήριξη των σκληρών ευρωσκεπτικιστών των Τόρις υπέστησαν πλήγμα καθώς ένας από αυτούς απέρριψε χαρτοφυλάκιο.

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Στιβ Μπέικερ ήταν ότι, στο τμήμα που θα διαχειριζόταν το Brexit, δεν θα είχε ουσιαστικά καμία εξουσία. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο βουλευτής ήλπιζε ότι θα αποκτούσε έναν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής για το Brexit αλλά ο Τζόνσον επί της ουσίας αφαίρεσε από το συγκεκριμένο τμήμα κάθε τέτοια δυνατότητα, αφήνοντας την διαχείριση του ζητήματος στον Μάικλ Γκόουβ.

Από την πλευρά της , η «Daily Mail» εστιάζει σε δύο ζητήματα: στο νέο υπουργικό συμβούλιο και την κόντρα Ε.Ε και Βρετανίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 15 από τους 34 υπουργούς της νέας κυβέρνησης είναι απόφοιτοι της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ ενώ τέσσερις έχουν φοιτήσει στο Ήτον.

Ο Μακρόν προσκάλεσε τον Τζόνσον στη Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσκάλεσε πριν από λίγες ώρες τον Τζόνσον στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν για το Brexit τις επόμενες εβδομάδες «με σεβασμό στις απαιτήσεις της ΕΕ», διευκρίνισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ αναμένεται στη Γαλλία για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7 που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 ως τις 26 Αυγούστου στη Μπιαρίτζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ