Τεχνολογία

Σας ενδιαφέρει! Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σας κλέψουν κωδικούς οι χάκερς

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί τα επίπεδα δραστηριότητας από κλέφτες κωδικών στην Ευρώπη αλλά και την Ασία.

Σημαντική αύξηση μέσα στο 2019 σημείωσε η χρήση κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να αποσπά τα ψηφιακά δεδομένα καταναλωτών. Από τα δεδομένα της Kaspersky προέκυψε ότι οι χρήστες που έπεσαν θύματα κλοπής των κωδικών τους ξεπέρασαν τους 940.000, την ώρα που το πρώτο μισό του 2018 ανέρχονταν σε 600.000.

Το Password Stealing Ware (PSW) είναι ένα ισχυρό όπλο στην εργαλειοθήκη των ψηφιακών εγκληματιών για να παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των χρηστών. Το συγκεκριμένο είδος κακόβουλου λογισμικού μαζεύει δεδομένα από τον web browser των χρηστών χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Μάλιστα πολύ συχνά η εν λόγω πληροφορία είναι ευαίσθητη καθώς περιλαμβάνει αρκετές λεπτομέρειες που σχετίζεται με την πρόσβαση σε διαδικτυακούς λογαριασμούς, καθώς και σε οικονομικής φύσεως πληροφορίες (αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, δεδομένα φόρμας αυτόματης συμπλήρωσης και αποθηκευμένες λεπτομέρειες για πληρωμή μέσω κάρτας).

Ακόμη μερικές οικογένειες αυτού του είδους κακόβουλου λογισμικού είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κλέβουν browser cookies, αρχεία των χρηστών από μία συγκεκριμένη τοποθεσία (για παράδειγμα, το desktop ενός χρήστη), όπως επίσης αρχεία εφαρμογών, όπως οι υπηρεσίες messenger.

Το τελευταίο εξάμηνο, η Kaspersky εντόπισε υψηλά επίπεδα δραστηριότητας από κλέφτες κωδικών στην Ευρώπη αλλά και την Ασία. Πιο συχνά, το κακόβουλο λογισμικό  έβαλε στο στόχαστρο χρήστες στη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

«Οι σύγχρονοι καταναλωτές παρουσιάζονται ολοένα και πιο δραστήριοι διαδικτυακά και ευλόγως βασίζονται στο Internet για να πραγματοποιήσουν διάφορες εργασίες μέσα στην καθημερινότητά τους. Έτσι, τα ψηφιακά τους προφίλγεμίζουν διαρκώς με όλο και περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες, καθιστώντας τους έναν προσοδοφόρο στόχο για τους εγκληματίες, καθώς μπορούν να βγάλουν κέρδος με πολυάριθμους τρόπους στη συνέχεια. Αποθηκεύοντας με ασφάλεια κωδικούς πρόσβασης και πιστοποιητικά, οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τις αγαπημένες τους διαδικτυακές υπηρεσίες έχοντας εμπιστοσύνη πως οι πληροφορίες τους δεν θα παραβιαστούν. Αυτό θα πρέπει επίσης να υποστηριχθεί από την εγκατάσταση μίας λύσης ασφάλειας, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι πάντα τόσο προσεχτικός», τόνισε μεταξύ άλλων ο Alexander Eremin, που είναι ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky.

Η Kaspersky συνιστά στους καταναλωτές τα παρακάτω ώστε να διασφαλίσουν πως οι κωδικοί τους και άλλα πιστοποιητικά παραμένουν ασφαλή:

  • Μην μοιράζεστε κωδικούς ή προσωπικές πληροφορίες με φίλους ή οικογένεια καθώς μπορεί άθελα τους να τις εκθέσουν σε κακόβουλο λογισμικό. Μην τα δημοσιεύετε σε forum ή social media κανάλια.
  • Εγκαταστήστε πάντα αναβαθμίσεις και προϊοντικά patches για να διασφαλίσετε προστασία από τα πιο πρόσφατα κακόβουλα λογισμικά και απειλές.
  • Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας όπως το Kaspersky Password Manager, η οποία είναι σχεδιασμένη να αποθηκεύει με ασφάλεια κωδικούς και προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων διαβατηρίων, αδειών οδήγησης και τραπεζικές κάρτες.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ