Εκκλησία

Σέρβοι και Τσέχοι Ιεράρχες στους εορτασμούς του Βαπτίσματος των Ρως μαζί με την κανονική Εκκλησία-Επίθεση Ουκρανών στους Σέρβους

Μονάχα λίγες ώρες έχουν απομείνει από τους πολυδιασπασμένους εορτασμούς για το Βάπτισμα των Ρως στο Κίεβο, με ούτε μια ούτε δύο ούτε τρεις αλλά 4 εκκλησιαστικές οντότητες να εορτάζουν παράλληλα.

Από την μια η κανονική εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, από την άλλη η νέα Εκκλησία των Επιφάνιου-Βαρθολομαίου, από κοντά ο “Πατριάρχης Κιέβου” Φιλάρετος και η δική του κουστωδία και τέλος παρόντες και οι Ουνίτες...

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε ποιες σκιές και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στους ορθόδοξους εορτασμούς για το βάπτισμα των Ρως στο Κίεβο 

Τα νεώτερα έχονυ ως εξής...

Παρόλο που η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν προσκάλεσε συγκεκριμένα ιεράρχες άλλων τοπικών εκκλησιών στην φετινή εορταστική εκδήλωση της 1.031ης επετείου , οι ιεράρχες των δύο Αυτοκέφαλων Εκκλησιών θα δώσουν το παρών στη μεγάλη γιορτή.

Ο αρχιερέας Νικολάι Ντανιλέβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας, ανακοίνωσε ότι Επίσκοποι από την Σερβική Εκκλησία, αλλά και εκείνη της Τσεχίας & Σλοβακίας θα φτάσουν στο Κίεβο για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 27-28 Ιουλίου .

"Φέτος, δεν θέσαμε το στόχο να προσκαλέσουμε επίσημα τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, επειδή μόλις πριν από ένα μήνα βρίσκονταν στην Ημέρα του Μακαριότατου Μητροπολίτη Ονούφριου και στις 17 Αυγούστου θα είναι η 5η επέτειος της ενθρόνισής του", εξήγησε ο Ντανίλεβιτς.

"Παρά ταύτα, ορισμένοι εκπρόσωποι των τοπικών εκκλησιών θα έρθουν ως εκπρόσωποι των Εκκλησιών τους και προσωπικά. Δηλαδή, τους αποδεχόμαστε όλους, είμαστε έτοιμοι να συναντήσουμε όλους, αλλά δεν θέσαμε αυτόν τον στόχο να συγκεντρώσουμε την πληρότητα της Ορθοδοξίας. Παρ 'όλα αυτά, εκπρόσωποι των Εκκλησιών εξακολουθούν να ενδιαφέρονται, να έρχονται και να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους μαζί μας ", πρόσθεσε.

Η πομπή του περασμένου έτους συγκέντρωσε 250.000 πιστούς από όλη την Ουκρανία και το εξωτερικό.

Η Θεία Λειτουργία θα εξυπηρετηθεί την επόμενη ημέρα στις 9:00 π.μ. στην πλατεία μπροστά από τον καθεδρικό ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στη Λαύρα. Το UOC είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι θα γιορτάσει τον ιεροτελεστία τριών αγίων κατά την ημέρα των γιορτών: ο επίσκοπος Sylvester (Malevansky) του Kanev (1908), ο Αρχιεπίσκοπος Vasily (Bogdashevsky) Kanev (+ 1933) και ο αρχιεπίσκοπος Αλέξανδρος Glagolev .

Η παρουσία των Σέρβων Επισκόπων βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαία είναι αφού αφενός η Σερβική Εκκλησία έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει την εκκλησία των ΕΠιφάνιου-Βαρθολομαίου , αφετέρου μετά την παρουσία σχισματικού Μαυροβούνιου σε λειτουργία της νέας εκκλησίας η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών χειροτερέψε περισσότερο.

Επιστολή

Πάντως μια ανοικτή επιστολή απέστειλε το "Κέντρο Θρησκευτικής Ασφάλειας" της Ουκρανίας προς τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Dmytro Horyevoy και η Tetyana Derkatch, εκ μέρους του Κέντρου Θρησκευτικής Ασφάλειας, που διαχειρίζεται το διαδικτυακό πρόγραμμα Cerkvarium, κατέγραψαν μια σειρά από καίρια ερωτήματα προς τον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας, διαμαρτυρόμενοι “για την άδικη και αφιλάδελφη στάση τους απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”.

Σύμφωνα με πηγές του Φαναρίου ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε αποκάλυψή τους για την περίπτωση του αείμνηστου Μητροπολίτη Νέας Γρατσανίτσης Ειρηναίου Κοβάσεβιτς, ο οποίος έγινε δεκτός στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς αναχειροτονία, ενώ είχε χειροτονηθεί Επίσκοπος από δύο Επισκόπους της τότε μη αναγνωρισμένης Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διασπορά, και σύμφωνα με τους Φαναριώτες αυτό καταδεικνύει “την υποκρισία των Σέρβων όταν απευθύνονται με αναίδεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ανίερη φράση: "μια φορά σχισματικός, για πάντα σχισματικός". Και οι ίδιοι λοιπόν στο παρελθόν είχαν δεχθεί τη χειροτονία Επισκόπου που είχε τελεστεί από σχισματικούς, εφόσον αυτός επέστρεψε στην κανονική Εκκλησία. Και σήμερα παριστάνουν, για λογαριασμό της Μοσχοβίας, τους τιμητές και τους δήθεν ακραιφνείς τηρητές των Κανόνων!”

Σύμφωνα με την επιστολή ο κατά κόσμον Μίλαν Κοβάσεβιτς γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1914 στην περιοχή του Μιλάνοβατς στη Σερβία. Σπούδασε Φιλοσοφία και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στις Η.Π.Α. Το 1953 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Στις 7 Δεκεμβρίου 1963 χειροτονήθηκε Επίσκοπος στην αποσχισθείσα από το Πατριαρχείο Σερβίας Μητρόπολη Νέας Γρατσανίτσης με έδρα το Γκρέισλεϊκ του Ιλλινόις. Τη χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ζιτόμιρ Γρηγόριος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο π. Σικάγου Γεννάδιο (και οι δύο της Ουκρανικής Εκκλησίας της Διασποράς). Το 1978 εξελέγη Μητροπολίτης της Μητροπόλεως αυτής. Στις 15 Φεβρουαρίου 1992 η Μητρόπολη Νέας Γρατσανίτσης με όλες τις Επισκοπές της επέστρεψε στο Πατριαρχείο Σερβίας και ο Μητροπολίτης Ειρηναίος αναγνωρίσθηκε ως ο Μητροπολίτης αυτής. Εκοιμήθη στις 2 Φεβρουαρίου 1999.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ