Κόσμος

Ρήγμα στο κόμμα Ερντογάν - Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μπαμπατζάν

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι παραιτείται από την ιδρυτική ομάδα του κόμματος AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαιτίας «βαθιών διαφορών» με την ηγεσία του κόμματος.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνονται οι φήμες πως ο Μπαμπατζάν, μαζί με τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, σχεδιάζει να ιδρύσει φέτος ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

«Έχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι' αυτή την προσπάθεια», αναφέρει ο Μπαμπατζάν σε δήλωσή του.

Οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ήταν η δεύτερη ήττα για το ΑΚΡ μέσα σε λίγους μήνες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Ενθάρρυνε επίσης τους επικριτές του προέδρου εντός του κόμματός του, οι οποίοι επί χρόνια άφηναν να εννοηθεί ότι σχεδιάζουν την ίδρυση ενός αντίπαλου κινήματος, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τις αυξημένες εξουσίες του Ερντογάν στο κόμμα και την κυβέρνηση.

Με την οικονομική ύφεση, την ανεργία και τον πληθωρισμό που πλήττουν τους Τούρκους ψηφοφόρους και αποδυναμώνουν τη βάση του AKP, οποιαδήποτε περαιτέρω απώλεια –ακόμη και λίγων ποσοστιαίων μονάδων– θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για το κόμμα, που ήδη βασίζεται σε μια συμμαχία με τους εθνικιστές για να εξασφαλίζει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τσουνάμι αποχωρήσεων από το κόμμα Ερντογάν βλέπουν οι ειδικοί
Η ίδρυση νέου κόμματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες παραιτήσεις από το AKP και «να σπάσει το μονοπώλιό του στο συντηρητικό τμήμα της κοινωνίας», σημείωσε ο Γκαλίπ Νταλάι, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει επικρίνει ανοιχτά το κόμμα, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης. Μια πηγή προσκείμενη στον Νταβούτογλου είπε ότι εκείνος σχεδιάζει "ένα νέο βήμα", όχι όμως να συνεργαστεί με τον Γκιουλ και τον Μπαμπατζάν προς το παρόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...