Οικονομία

«Ράλι» για το ελληνικό 10ετές ομόλογο - Στο 2,15% η απόδοση

Οι φήμες για την έκδοση ομολόγου 7ετιούς διάρκειας αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, απογειώνει το ελληνικό 10ετές που από νωρίς το πρωί καταγράφει περαιτέρω ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να παρουσιάζει θεαματική βελτίωση υποχωρώντας νωρίτερα κατά 20 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 2,10%, ενώ λίγο πριν βρισκόταν στο 2,15% με πτώση 7,62%, από 2,3% χθες.

Αντίστοιχα πτώση 9,26% σημειώνει και η απόδοση του 5ετούς τίτλου που λίγο μετα΄τις 11 το πρωί διαμορφώνεται στο 1,185% από 1,306% χθες. Νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί κατά 12.25%.

Εξάλλου, προ ολίγων ημερών παράγοντες του ESM εξλεφραζαν τη θέση ότι υπό τις παρούσε συνθήκες, η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το «παράθυρο” εξόδου στις αγορές το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. «Και, γιατί όχι, να παρεκκλίνει ελάχιστα από το πρόγραμμά της και να επανέλθει τον Σεπτέμβριο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα το ελληνικό spread μειώνεται κατά 7,53% στις 251,4 μονάδες έναντι του γερμανικού 10ετούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι όσο η χώρα πλησιάζει στις εκλογές της Κυριακής, οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα βαίνουν ολοένα μειούμενες, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα προκύψει πολιτική αλλαγή, με την ανάδειξη μιας φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης με δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα παρατηρείται ένα γενικότερο ράλι στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι εμπορικές ανησυχίες δείχνουν να επιστρέφουν μετά τις απειλές της Ουάσινγκτον για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολ., ενώ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και το έως τώρα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ.

Παράλληλα, τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα δεν δείχνουν να μειώνουν τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση, ακόμα και ύφεση σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες,με συνέπεια οι επενδυτές να επιστρέφουν στην ασφάλεια της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Τα επιτόκια στα ομόλογα του λεγόμενου «πυρήνα» είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος, οπότε πιο απότομη είναι η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων του Νότου.

Ενισχύονται τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Εκτός από τα ελληνικά, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρούν οι αποδόσεις των ισπανικών, των πορτογαλικών και των ιταλικών κρατικών τίτλων.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν ενισχυθεί το τελευταίο δίμηνο καθώς οι απανταχού επενδυτές έχουν αποδυθεί πλέον στο «κυνήγι» των αποδόσεων που πυροδοτείται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού και την προοπτική για την υιοθέτηση χαλαρής πολιτικής.

Η Ιταλία είναι μια εκ των τελευταίων χωρών που εισήλθαν στο ράλι αυτό με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Ρώνη θα γλιτώσει τελικά τις κυρώσεις για το υψηλό της έλλειμμα, αλλά και ότι θα επωφεληθεί από μια πραιτέρω στήριξη από πλευράς ΕΚΤ.

Αρνητική απόδοση στο ιταλικό 2ετές

Μάλιστα, η απόδοση του ιταλικού τίτλου 2ετούς διάρκειας, που κάνει πραγματικό ράλι, έπεσε κάτω από το 0% σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον ένα έτος. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα μια ένδειξη ότι αυξάνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη για τις προοπτικές (outlook) της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς είναι στο 1,903% ενώ νωρίτερα υποχωρούσε στο 1,872%, μειωμένη κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, μετά και την απόφαση της Ρώμης να αποφύγει την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες αναθεωρώντας προς τα κάτω τον στόχο του ελλείμματος.

italy222-350x421

Η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου είναι στο 0,32%

Του πορτογαλικού υποχωρεί στο 0,39%

poryugal2222-350x413
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές