Κόσμος

Πώς οι Γάλλοι αλλάζουν τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο για την ενέργεια

Τον περασμένο μήνα, μετά από σύνοδο κορυφής με αρχηγούς άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουελ Μακρόν προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει αυτό που ονομάζεται παράνομη διάτρηση για φυσικό αέριο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Δύο ημέρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον γάλλο ομόλογό του για τις παρατηρήσεις αυτές.

"Είπα στον Macron, δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για το Κυπριακό. Δεν έχετε καμία σχέση με την Κύπρο. Σχετικά με αυτό το θέμα, μιλώ εγώ, η Ελλάδα μιλάει, η Βρετανία μιλάει, η ΕΕ μιλάει, αλλά όχι εσύ”, δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα.

Η Γαλλία, το κράτος με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή δύναμη και τη δεύτερη ισχυρότερη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, έχει μια σταθερή ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο και έχει παρουσιάσει αργά αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Στη Λευκωσία τον Ιανουάριο, ο Macron δήλωσε τη σημασία της Κύπρου ως λιμένα για τη ναυτική ομάδα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle (CDG). Η ομάδα εργασίας CDG επισκέφθηκε το κυπριακό λιμάνι της Λεμεσού δύο μήνες αργότερα.

Κυπριακοί διοικητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο CDG καθώς κατείχε θέση στα ύδατα νότια της Κύπρου. Μια μέρα αργότερα, ο αρχηγός του γαλλικού ναυτικού, ο ναύαρχος Christophe Prazuck, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη ναυτική βάση στο Mari, κοντά στο κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας.

Τον Μάιο, οι στενότερες επαφές μεταξύ των δύο χωρών σημείωσαν καρπούς όταν οι υπουργοί Άμυνας της Κύπρου και της Γαλλίας υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης για επέκταση της ναυτικής βάσης ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερα πολεμικά πλοία. Η συμφωνία στοχεύει επίσης στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κύπρου και στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των ναυτικών των δύο χωρών.

Ο τουρκικός τύπος είδε αυτή τη συμφωνία ως μέρος της ενεργειακής μάχης στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχει ένα άρθρο στη συμφωνία που αναφέρει ότι «το γαλλικό ναυτικό θα προστατεύσει τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total, η οποία δραστηριοποιείται σε ελληνικά μπλοκ, από οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση».

Η Total είναι η συνιδιοκτήτρια της άδειας εκμετάλλευσης, με τον εταίρο της Ιταλική ΕΝΙ, για τις μονάδες που δηλώνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και κοντά στις ακτές του Λιβάνου και της Κρήτης. Το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε δύο φορές ένα σκάφος εξερεύνησης που εκμισθώθηκε από την ΕΝΙ εκτός Κύπρου τον Φεβρουάριο του 2018.

Παρά τις αμφισβητήσεις σχετικά με τα ενεργειακά δικαιώματα τους τελευταίους μήνες, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως ο μόνος παράγοντας που οδηγεί την αυξανόμενη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια περιοχή που είναι τόσο ασταθής όσο και εξαιρετικά σημαντική για τη γαλλική εξωτερική πολιτική, λένε οι ειδικοί.

Η Mona Sukkarieh, σύμβουλος πολιτικού κινδύνου και συνιδρυτής του think-tank της Στρατηγικής Προοπτικής της Μέσης Ανατολής, πιστεύει ότι η παρουσία της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρέπει να εξεταστεί μόνο από ενεργειακή σκοπιά.

"Η περιοχή έχει προσελκύσει νέα προσοχή τα τελευταία χρόνια, με τις συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη, τη συνεχιζόμενη ανησυχία για τη σταθερότητα σε χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος, όπως οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ασφαλείας, παράνομη μετανάστευση, εκτός από την πολλά υποσχόμενη ενεργειακή δυναμική".

"Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε έναν αγώνα επιρροής στην περιοχή, που οδηγείται κυρίως από γεωπολιτικά συμφέροντα και όχι από εμπορικές φιλοδοξίες. Αυτό εξηγεί γιατί οι Γάλλοι διατηρούν μια σχεδόν μόνιμη ναυτική παρουσία και δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο ", ανέφερε.

Ο Vincent Tourret, ειδικός ασφαλείας στο Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας, επεσήμανε ότι η Γαλλία είχε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανατολική Μεσόγειο, λόγω της αποικιοκρατίας και των ανησυχιών της για την ασφάλεια.

"Η Γαλλία πάντα έδινε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που ονομάζουμε Levant λόγω των μεγάλων γαλλικών κοινοτήτων εκεί, της πολιτιστικής και οικονομικής διείσδυσης στις περιοχές αυτές και της αντιλαμβανόμενης απειλής από αυτές τις περιοχές από την άποψη της τρομοκρατίας", ανέφερε.

Αυτά τα συμφέροντα οδήγησαν τη Γαλλία να αναπτύξει δυνάμεις είτε για να αποτρέψει την επιθετικότητα είτε για να χρησιμοποιηθουν για ανθρωπιστικές αποστολές όπως η εκκένωση μη μαχητών από ζώνες πολέμου, είπε.

Ο οκταετής Συριακός πόλεμος είναι ένας λόγος για τη γαλλική στρατιωτική παρουσία, καθώς τα γαλλικά πολεμικά πλοία περιπολούν τις ακτές της Συρίας από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011.

Τον Απρίλιο του 2018, η Γαλλία ξεκίνησε μια επιχείρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία για να βομβαρδίσει συριακές χημικές εγκαταστάσεις, αφού η συριακή κυβέρνηση διεξήγαγε χημική επίθεση. Τα χτυπήματα πυραύλων ξεκίνησαν από σκάφη στην ανατολική Μεσόγειο.

"Ένα άλλο θέμα ασφάλειας από τα τελευταία χρόνια είναι η πιθανή εξάπλωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Πρώτον, ανάγκασε τη Γαλλία να παρέμβει για να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο. Η Γαλλία διεξήγαγε την επιχείρηση για να αντιδράσει εναντίον της χρήσης χημικού αερίου από το καθεστώς της Συρίας”, δήλωσε ο Tourret.

"Δεύτερον, λόγω των συνεπειών, μια ενισχυμένη Χεζμπολάχ, ο πολλαπλασιασμός των πολιτοφυλακών των Σιιτών γενικά και η συνεχιζόμενη παρουσία του ISIS και η επιστροφή των γάλλων εθνικών τζιχαντιστών, θέτουν πραγματικό και μακροπρόθεσμο κίνδυνο στην περιοχή και άμεσα στο εθνικό μας έδαφος" είπε.

Σύμφωνα με τον Tourret, σε αυτή τη ρύθμιση, η Κύπρος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα βάση για τη Γαλλία να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, η Γαλλία έχει συνάψει αμυντική συνεργασία με την Κύπρο από το 2007 και την ανανέωσε το 2017 για μια ακόμη δεκαετία.

"Η Γαλλία θεωρεί την Κύπρο ως αξιόπιστη και στρατηγική θέση σε μια περιοχή με αυξημένα γεωπολιτικά συμφέροντα στην οποία επιθυμεί να διατηρήσει την επιρροή της και όπου άλλες, πιο παραδοσιακές στάσεις στα σημεία μπορεί να απειλούνται στο μέλλον", δήλωσε η Σουκάριε.

"Η Κύπρος βλέπει τη Γαλλία ως αξιόπιστο σύμμαχο της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά το Brexit και τις αβεβαιότητες σχετικά με το πού βρίσκεται η Βρετανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία", ανέφερε ακόμη.

Η γαλλική στρατιωτική παρουσία δεν είναι απλώς ο αγώνας για ενεργειακούς πόρους, αλλά για το Παρίσι και τη Λευκωσία είναι μια κερδοφόρα συνεργασία: το γαλλικό ναυτικό παρέχει μια ευρωπαϊκή ασπίδα για την Κύπρο ενάντια στην τουρκική επίθεση, η οποία με τη σειρά της επιτρέπει στη Γαλλία να διατηρήσει τη θέση της το ανατολικό μεσογειακό σύστημα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...