Κοινωνία

Πόρισμα Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Κινέτα: Οι θερμικές εστίες που έλεγε ο Νίκος Παππάς ήταν τελικά από τη ΔΕΗ

Μία ακόμα αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018, την ανεπάρκεια χειρισμών των υπευθύνων για την κατάσβεσή τους, αλλά και τον επικοινωνιακό χειρισμό από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως στην περίπτωση της της .

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Αντύπα στο Πρώτο Θέμα ο άνθρωπος που συνέταξε το πόρισμα για το Μάτι, έχει συμπεριλάβει στην έκθεσή του για την Κινέτα φωτογραφικές αποδείξεις, όπου φαίνονται δύο αγωγοί να έχουν χάσει την επαφή τους με τον στύλο μέσης τάσης της ΔΕΗ στην περιοχή Αέρας. Δηλαδή σύμφωνα με τον επιπυραγό Δημήτρη Λιότσιο η φωτιά που κατέκαψε την Κινέτα, ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες παρά μόνο τραυματισμοί ξεκίνησε από ηλεκτρικά αίτια, όταν σε αγωγούς που αποκολλήθηκαν από τους μονωτήρες πορσελάνης σε κολώνα της ΔΕΗ.

Ο Νίκος Παππάς και οι θερμικές εστίες
Υπενθυμίζεται βέβαια πως ο τότε υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς επικαλούμενος τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό ανέπτυξε τη θεωρία του εμπρησμού και της ασύμμετρης απειλής και όχι της ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή ερωτήματα προκαλεί ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ απάντησαν στον εμπειρογνώμονα πως το ρεύμα στη συγκεκριμένη περιοχή «έπεσε» στις 4 το απόγευμα, ενώ πύργος του ΟΤΕ που βρίσκεται στην ίδια γραμμή δήλωσε διακοπή στις 11:54, ώρα που «συμφωνεί» με την επίσημη αναγγελία της πυρκαγιάς στις 12:03 σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Πυροσβεστικού Σώματος. Γιατί από την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση προφανώς μεσολάβησαν κάποια λεπτά για να γίνουν αντιληπτοί οι καπνοί και να ενημερωθεί το «199».

Στην έκθεση του επιπυραγού Δημήτρη Λιότσιου αναφέρονται και 14 τραυματισμοί (13 πολίτες και ένας πυροσβέστης), τα οποία όμως δεν τα επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική.
Πάντως μπορεί στην Κινέτα η απόφαση για εκκένωση να λήφθηκε άμεσα από τον επικεφαλής της πυροσβεστικής στο σημείο και να γλιτώσαμε τα χειρότερα, ωστόσο προκύπτουν νέα ερωτήματα για τον τότε γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη. Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάστηκαν ο ίδιος φέρεται να ζήτησε την κήρυξη της Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 23 Ιουλίου, ωστόσο στο φαξ με το οποίο υποβλήθηκε το αίτημα γράφει«11:58 στις… 24 Ιουλίου»!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ