Κόσμος

Πως θα απαντήσει η Τουρκία στο μπλόκο των F-35 - Στροφή στην Ευρώπη και στην Ρωσία;

Τι προβλέπεται για την επόμενη μέρα μετά την απώλεια από την Τουρκία των F-35;

Η Τουρκία να επικεντρωθεί στα αεροσκάφη της, μετά το μπλοκάρισμα των F-35 , υποστηρίζει η Yeni Şafak
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα για την από κοινού παραγωγή αεριωθούμενων αεροσκαφών F-35 θα ενισχύσει τις προσπάθειες ανάπτυξης τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών σε συνεργασία με τους ευρωπαίους κατασκευαστές, σύμφωνα με αναλυτή της πολιτικής άμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την απόφασή τους την Τετάρτη για να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 ως αποτέλεσμα της απόκτησης από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο αμυντικός αναλυτής Turan Oğuz δήλωσε στην  Yeni Şafak πως αυτή η κίνηση θα οδηγούσε σε τουρκικές προσπάθειες να αναπτυχθούν τα δικά της αεροπλάνα.

Η Τουρκία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 με το TF-X National Combat Aircraft που αναπτύχθηκε από την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI). Η μακέτα του αεροσκάφους εισήχθη στο Paris Air Show τον περασμένο μήνα. Ο όμιλος Kale της Τουρκίας και η Rolls Royce ανέλαβαν να αναπτύξουν από κοινού κινητήρες για το TF-X σύμφωνα με μια συμφωνία ύψους 133 εκατ. δολαρίων που υπογράφηκε το 2017, αλλά ο βρετανός κατασκευαστής κινητήρων ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι είχε μειώσει το έργο.

Η Τουρκία έχει επίσης συνεχιζόμενα έργα για την ανάπτυξη στενής αεροπορικής υποστήριξης και ελαφρών αεροσκαφών επίθεσης, δήλωσε ο Ογκούζ και θα μπορούσε να αγοράσει αεροπλάνα από πωλητές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών εάν οι στρατιωτικοί αποφάσιζαν ότι τα τουρκικά έργα δεν ήταν επαρκή για τις επείγουσες ανάγκες τους.

Ωστόσο, ο Oğuz δήλωσε ότι η απέλαση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 θα εντείνει τις προσπάθειες ανάπτυξης του TF-X. Είπε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει πιέσει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των S-400 και η Άγκυρα θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η έλλειψη αεροσκαφών F-35 θα είχε τις πιο σοβαρές συνέπειες για το πολλαπλών χρήσεων αμφίβιο πλοίο επιθέσεων, TCG Anadolu, ανέφερε ο αναλυτής. Χωρίς τα αεροσκάφη F-35B, η Τουρκία δεν θα ήταν σε θέση να αναπτύξει αεροσκάφη στο TCG Anadolu που είπε.

Η Ρωσία προσφέρει στην Τουρκία τα Su-35 Jets 

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει τα μαχητικά Sukho Su-35 στην Τουρκία", δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, σύμφωνα με την Sabah.

"Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας εκφράσουν μια επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε τις παραδόσεις  Su-35", δήλωσε ο CEO της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ.

Το πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας επιβεβαίωσε επίσης την προσφορά, την οποία η τουρκική στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι ήταν "πρόωρη", αλλά σημείωσε ότι ο Ερντογάν θα αξιολογήσει την πρόταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...