Κόσμος

Προκαλεί το Λονδίνο: Αρνήθηκε να χορηγήσει βίζα σε υπάλληλο του ρωσικού ΥΠΕΞ

Προκλητικότητα από το Λονδίνο, που απέρριψε αίτημα χορήγησης βίζας σε αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που θα παρευρισκόταν στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελευθερία των Media. Οι αρμόδιες αρχές είχαν επίσης αρνηθεί να χορηγήσουν διαπίστευση στο Sputnik και το RT.

Αρνητική ήταν η απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο αίτημα χορήγησης βίζας σε αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος σχεδίαζε να ταξιδέψει στο Λονδίνο, προκειμένου να δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελευθερία των Media.

Μάλιστα, η απορριπτική απόφαση επήλθε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε λάβει επίσημη πρόσκληση και διαπίστευση από το Λονδίνο.

«Η βίζα εργασιακής επίσκεψης για διπλωμάτες, είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα προβλήματα στις τρέχουσες σχέσεις Ρωσίας – Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η άρνηση χορήγησης βίζας στον αντιπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου, φαίνεται “άγρια”. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτό που προσκάλεσε τη ρωσική πλευρά στο συνέδριο, που έδωσε διαπίστευση στον Ρώσο αντιπρόσωπο και που τελικά, αρνήθηκε την αίτηση χορήγησης βίζας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσθεσε δε, ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν συμβεί και στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αρνηθεί την έκδοση βίζας σε Ρώσους αξιωματούχους που ταξίδευαν για εκδηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Τώρα αυτή η πρακτική προφανώς υιοθετήθηκε από το Λονδίνο. Ένα τέτοιο μη προσδοκώμενο φαινόμενο εκθέτει την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ην. Βασιλείου εν μέσω του Brexit. Λυπόμαστε πραγματικά που βλέπουμε η ρητορική περί “παγκόσμιας Βρετανίας” να φέρνει στην πραγματικότητα περισσότερες και περισσότερες παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας και των κοινά αποδεκτών κανόνων της διπλωματίας» έσπευσε να συμπληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την απόρριψη της έκδοσης βίζας.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ελευθερία των Media ξεκίνησε την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Οι αρχές του συνεδρίου, τις προηγούμενες ημέρες, αρνήθηκαν να παράσχουν διαπίστευση τόσο στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, όσο και στο RT, δίχως να επικαλεστούν κάποια εξήγηση για την απόφασή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ