Ιστορία

Ποιο είναι το αρχαίο ελληνικό λιμάνι που παρέμεινε ανέγγιχτο στο χρόνο;-Βίντεο

Βρίσκεται κοντά στη Χαλκίδα και είναι το λιμάνι που ο χρόνος και οι αλλαγές στο περιβάλλον φαίνεται πως δεν το επηρέασε στο ελάχιστο...

Οι εικόνες από το λιμάνι της Ανθηδόνας (ομηρική Βοιωτική πόλη στα βόρεια του Ευβοϊκού κόλπου), το οποίο βρίσκεται 15χλμ από την Χαλκίδα, εντυπωσιάζουν αφού αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο λιμάνι της Ελλάδας παρά την αλλαγή της στάθμης του νερού και τη φθορά του χρόνου.

Το λιμάνι της Ανθηδόνας, το οποίο ήταν αρκετά ευρύχωρο για τα δεδομένα της εποχής, διέθετε δύο λιμενοβραχίονες οι οποίοι μπορούσαν να κλείσουν με αλυσίδα για την προστασία του λιμένος από εχθρούς και βοριάδες. Γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική άνθηση χάρη στην εμπορία της πορφύρας που έφτιαχναν οι κάτοικοι της περιοχής από ένα συγκεκριμένο όστρακο. Τα πλοία έφταναν στο λιμάνι για να αγοράσουν την πολύτιμη βαφή για τα ενδύματα και να πουλήσουν τα δικά τους προϊόντα.

Όμως η πόλη άλλα και το λιμάνι επήλθε σε παρακμή κατά την Βυζαντινή περίοδο, λόγω των επιδρομών πειρατών κάτι που ανάγκασε τους κατοίκους της να αποτραβηχτούν προς το εσωτερικό και να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά και το λιμάνι. Επιπλέον οι κάτοικοι κατά τη μετάβασή τους από την παραλία στο εσωτερικό μετέφεραν οικοδομικό υλικό από το λιμάνι και την πόλη προκαλώντας φθορές.

Ανασκαφές στο χώρο του αρχαίου λιμένος έχουν πραγματοποιηθεί από Έλληνες, αλλά και από Γερμανούς και Αμερικάνους.

Δείτε το video:

https://youtu.be/H25RnjmasB4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ