Κόσμος

Πλοίο των ΗΠΑ κοντά στη Βενεζουέλα - Εντείνονται οι φόβοι στο Καράκας για εισβολή

Μεγάλη ένταση επικρατεί στη Βενεζουέλα, αφού, ο φόβος για μία πιθανή αμερικανική εισβολή στη χώρα είναι γεγονός.

Το Σάββατο, οι Επιχειρησιακές Στρατηγικές Διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας ανέφεραν ότι τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα εισήλθαν για μια ακόμα φορά στον εναέριο χώρο της.

Αμερικανικό νοσοκομειακό πλοίο πρόκειται να βρεθεί «πολύ κοντά» στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με όσα είπε στο Βloomberg την Παρασκευή, o ναύαρχος Κρέγκ Φάλλερ, αξιωματουχος του αμερικανικού ναυτικού.

Ο Φάλλερ πρόσθεσε ότι το πλοίο επρόκειτο να σταματήσει στη βορειοανατολική ακτή της Βενεζουέλας, ενώ βρίσκεται στο δρόμο προς το Τρινιντάντ και Τομπάγκο μετά τη σχεδιαζόμενη στάση του στον Παναμά.

Τα σχόλιά του έγιναν αμέσως μετά τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, Ντιόσνταου Καμπέλο, δεν απέκλεισε ότι οι ναυτικοί των ΗΠΑ θα «εισέρχονταν» στη Βενεζουέλα, την οποία χαρακτήρισε ως «μικρή και πολύ ταπεινή»χώρα της Νότιας Αμερικής.

«Το πρόβλημά τους θα φύγει από τη Βενεζουέλα», δήλωσε στο Φόρουμ του Σάο Πάολο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι επιχειρήσεις στρατηγικής διοίκησης των εθνικών ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας (CEOFANB) ανέφεραν ότι το Σάββατο, τα αμερικανικά αεροσκάφη καταγράφηκαν για άλλη μια φορά, «να εισέρχονται στη ζώνη που ελέγχεται από τη Βενεζουέλα, παραβιάζοντας την αεροπορική ασφάλεια και τις διεθνείς συνθήκες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να προσβάλλουν ανοιχτά τη χώρα μας», πρόσθεσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο EP-3E είχε εισέλθει παράνομα στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα αμερικανικά αεροσκάφη "άλλαξαν την πορεία τους και άφησαν την περιοχή", αφού αρκετά αεροπλάνα της Βενεζουέλας ανακατεύτηκαν για να τα παραλάβουν.

Η αμερικανική "Νότια Διοίκηση", με τη σειρά της, κατηγόρησε αεροπορικό αεροσκάφος Su-30 της Βενεζουέλας για επιθετική προσέγγιση ενός αμερικανικού αεροπλάνου κατασκοπείας, κατηγορώντας επίσης το Su-30 ότι «έθεσε σε κίνδυνο το πλήρωμα και τα αεροσκάφη», στον «διεθνή εναέριος χώρος» .

Ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Βενεζουέλας Jorge Rodriguez, από την πλευρά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το αμερικανικό αεροσκάφος αναγνώρισης παραβίασε τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας για δεύτερη φορά σε τρεις ημέρες.

Πρόσθεσε επίσης ότι το αεροσκάφος των ΗΠΑ έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας 78 φορές από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ