Εκκλησία

Πατριάρχης των Χαλδαίων: Όχι σε μια ένοπλη «χριστιανική» πολιτοφυλακή

Η Ιρακινή Εκκλησία ενθαρρύνει τους νέους να «ενταχθούν στον επίσημο στρατό» ή στις «ομοσπονδιακές αστυνομικές δυνάμεις», αλλά η γέννηση μιας παραστρατιωτικής δύναμης αντιφάσκει με το χριστιανικό πνεύμα της "ειρήνης, ανοχής και συγχώρεσης".

Αναλυτικότερα, το πατριαρχείο των Χαλδαίων "απορρίπτει έντονα" την παρουσία «ένοπλων» κινημάτων ή πολιτοφυλακών στο Ιράκ που αναφέρονται σε γενική «χριστιανική» ταυτότητα ή ονομασία.

Αυτό αναφέρεται σε ένα σκληρό επίσημο σημείωμα, το οποίο στάλθηκε προς ενημέρωση στο πρακτορείο AsiaNews , και στο οποίο γίνεται σαφές πως το Πατριαρχείο αντιτίθεται στη γέννηση παραστρατιωτικής δύναμης που συνδέεται με τη θρησκευτική μειονότητα, ένα μακρόχρονο θέμα που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια της πάλης ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην εκστρατεία απελευθέρωσης της Μοσούλης και στην πεδιάδα της Νινευί.

"Αντίθετα - αναφέρεται στο έγγραφο που υπογράφεται από τον Πατριάρχη των Χαλδαίων καρδινάλιο Louis Rapahel Sako - ενθαρρύνουμε τους νέους μας να ενταχθούν στον ιρακινό επίσημο στρατό και τις ομοσπονδιακές αστυνομικές ομάδες". Για όσους ζουν στην αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, προσθέτει ο καρδινάλιος, υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν στις "δυνάμεις Peshmerga" (Κουρδοιμαχητές).

"Δεν συμφωνούμε με τη γέννηση μιας χριστιανικής "ταξιαρχίας". Επειδή η δημιουργία μιας ένοπλης πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται από χριστιανική ονομασία έρχεται σε αντίθεση με το χριστιανικό πνεύμα, το οποίο αναφέρεται στις αξίες της αγάπης, της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της συγχώρεσης'' τονίζεται στο σημείωμα.

Ο Πατριάρχης Sako καταλήγει επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του διατάγματος του πρωθυπουργού Adel Abdul Mahdi από την 1η Ιουλίου ότι «περιορίζει τα όπλα στο κράτος, ενισχύει τα θεσμικά του όργανα και εντάσσεται στην εθνική ταυτότητα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ