Κύπρος

Ο ΥΕΘΑ σε Τύμβο Μακεδονίτισσας και Φυλακισμένα μνήματα (εικόνες)


Παρών στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στην Κύπρο και κατάθεση δάφνινου στεφάνου στο μνημείο ο ΥΕΘΑ.

Ακολούθως και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, κατέθεσα στεφάνι και στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Βρετανοί έθαβαν τους απαγχονιζόμενους κατά την διάρκεια του ενωτικού απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους.

Τύμβος Μακεδονίτισσας

Στην περιοχή Μακεδονίτισσα βρίσκεται ο “τύμβος” στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974.
Στον χώρο μάλιστα όπου έγινε το κοιμητήριο στις 22 Ιουλίου 1974 καταρρίφθηκε από φίλια πυρά το αεροπλάνο τύπου “Noratlas” που μετέφερε την 1η Μοίρα Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στη Κύπρο για την υπεράσπιση της νήσου.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι θαμμένα κάτω από τον τύμβο, μάλιστα όλοι οι επιβαίνοντας εκτός έναν (Μοναδικός επιζήσας ήταν ο καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου που πήδηξε στο κενό από το φλεγόμενο αεροσκάφος) πέθαναν χωρίς ποτέ να αναγνωριστούν όλοι. Το αεροσκάφος μετέφερε τμήμα καταδρομέων από τα Χανιά.
https://www.facebook.com/npanagioto2/posts/10211714022725051&width=500

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ