Κόσμος

Ο Τραμπ έδωσε το... φιλί της ζωής στην τουρκική λίρα;

Η σιωπή του αμερικανού προέδρου σχετικά με τις κυρώσεις για την Τουρκία, φαίναιται πως έδωσε ώθηση στην τουρκική λίρα.

Ώθηση στην τουρκική λίρα έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αφού σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους δεν του ανέφερε τίποτα αναφορικά με κυρώσεις για την απόκτηση των S-400.

Η τουρκική λίρα παρουσίασε σήμερα άνοδο 1,6% αφού φαίνεται πως οι αμερικανικές κυρώσεις προς την Άγκυρα βγαίνουν από το «κάδρο».

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις εάν παραλάβει τους πυραύλους S-400, για τους οποίους λένε υπονομεύουν την άμυνα του ΝΑΤΟ και την ασφάλεια των ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων. Επενδυτές εγκατέλειπαν την τουρκική λίρα υπό τον φόβο των οικονομικών κυρώσεων αλλά φαίνεται πως μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G-20 το κλίμα αλλάζει.

Σιωπή Τραμπ για τις κυρώσεις

Η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιλυθεί χωρίς κυρώσεις και ότι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ θα ενισχυθούν περαιτέρω, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας στις 29 Ιουνίου.

«Η συνάντησή μας με τον κ. Τραμπ πραγματοποιήθηκε με πολύ θετικό κλίμα. Μας υποστηρίζει στα θέματα των S-400 και F-35. Είπε ανοιχτά μπροστά σε εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι εξετάζουν άλλες επιλογές και όχι τις κυρώσεις και ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίστηκε με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στα τέλη Ιουνίου 29 στο Τόκιο.

Ο Τράμπ, τόσο πριν τη συνάντησή του με τον Ερντογάν όσο και στη συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα για την κρίση S-400 και μίλησε για τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του «περίπλοκου προβλήματος».

Θυμίζουμε πως όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο NTV o Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει μέσα σε δέκα ημέρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές