ΗΠΑ

Ο Ρίγκαν είχε πει «πιθήκους» τους Αφρικανούς διπλωμάτες (βίντεο)

Με άκρως ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς είχε μιλήσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν για τους Αφρικανούς διπλωμάτες, τους οποίους αποκάλεσε «πιθήκους».

Ο διάλογος έγινε όταν ο Ρίγκαν ήταν κυβερνήτης της Καλιφόρνια και ο Νίξον πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ και οι δύο προέρχονταν από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Το ηχογραφημένο απόσπασμα αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 1971, βρέθηκε από τον ιστορικό Τίμοθι Ναφτάλι, τον πρώην πρόεδρο της προεδρικής βιβλιοθήκης Ρίτσαρντ Νίξον. Το ντοκουμέντο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic.

Το τηλεφώνημα έγινε όταν σε ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίστηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ο Ρίγκαν εξέφρασε την οργή του για τις χώρες της Αφρικής, που ψήφισαν αντίθετα από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ, υπέρ της αναγνώρισης της ΛΔ της Κίνας.

«Χθες το βράδυ, σας το λέω, να βλέπω αυτήν την απάτη στην τηλεόραση...» εξηγεί ο Ρίγκαν και συνεχίζει: «Να βλέπω αυτούς... αυτούς τους πιθήκους των αφρικανικών χωρών. Είναι μοχθηροί, ακόμη δεν αισθάνονται άνετα με παπούτσια!».

Ο Νίξον αντιδρά στο σχόλιο ξεσπώντας σε γέλια. Αργότερα, επανέλαβε τις δηλώσεις του Ρίγκαν σε συζητήσεις που είχε με τους συμβούλους του.

Σύμφωνα με τον Τιμ Ναφτάλι, αυτό το απόσπασμα που περιέχει τις δηλώσεις του Ρίγκαν είχε μπει αρχικά στην άκρη, αλλά δημοσιοποιήθηκε από τα εθνικά αρχεία πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ για δύο τετραετίες (1981-89).

https://youtu.be/5oPQSsBCksA

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...