Κόσμος

Ο «πατέρας της Πληροφορικής» Άλαν Τούρινγκ στο νέο 50λιρο της Βρετανίας

Τέλος στην αγωνία πολλών Βρετανών έβαλε η απόφαση ότι ο Άλαν Τούρινγκ θα είναι τελικά το νέο πρόσωπο στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.

Ο μαθηματικός Άλαν Τούρινγκ επιλέχθηκε ανάμεσα σε σπουδαίους επιστήμονες που σφράγισαν με τις ανακαλύψεις τους την ανθρώπινη μοίρα.

Ανέμεσά τους ήταν η Άντα Λάβλεϊς, κόρη του Λόρδου Βύρωνα και πρωτοπόρος μαθηματικός του 19ου αιώνα, η οποία είναι γνωστή και ως «γιαγιά της πληροφορικής», η βραβευμένη με Νόμπελ Ντόροθι Χότζκιν και η Ρόσαλιντ Φράνκλιν, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκωδικοποίηση του DNA, αλλά και ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Ο υποψήφιος έπρεπε να είναι Βρετανός και να έχει αποβιώσει, καθώς η βασίλισσα είναι το μοναδικό πρόσωπο εν ζωή που μπορεί να αποτυπώνεται στα χαρτονομίσματα.

Ο «πατέρας της Πληροφορικής» Άλαν Τούρινγκ αποκρυπτογράφησε τον γερμανικό στρατιωτικό κώδικα Enigma κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο σπουδαίος μαθηματικός μετά την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών κωδικών καταδικάστηκε σε ευνουχισμό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Ποιος ήταν ο Άλαν Τούρινγκ 

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν Βρετανός και γεννήθηκε το 1912. Σπούδασε Μαθηματικά και τη δεκαετία του ’30 ασχολήθηκε με τους αλγόριθμους δίνοντάς τους μια επίσημη μαθηματική διατύπωση μέσω της λεγόμενης Μηχανής Τούρινγκ. Αργότερα εξέλιξε τη θεωρία του και δημιούργησε τις βάσεις για τη λεγόμενη, τεχνητή νοημοσύνη των υπολογιστών. Η δράση στον πόλεμο Κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε στη Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας, στον τομέα της αποκρυπτογράφησης των γερμανικών κωδικών. Ο Τούρινγκ υπήρξε προϊστάμενος της λεγόμενης Ομάδας 8. Είχε αναλάβει να σπάσει τον κωδικό της εκπληκτικής συσκευής Enigma, η οποία εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουνίου 1940.

Το έργο του έμοιαζε ακατόρθωτο, καθώς η γερμανική συσκευή κωδικοποίησης ήταν εξαιρετικά «ευφυής» και πολύπλοκη. Ο Άλαν όμως και η ομάδα του τα κατάφεραν. Έσπασαν τον κωδικό με τη δημιουργία μιας συσκευής τύπου υπολογιστή.

Οι πρώτοι υπολογιστές και το σεξουαλικό σκάνδαλο

Με το τέλος του πολέμου σχεδίασε έναν από τους πρώτους υπολογιστές στο Εθνικό Εργαστήριο και αργότερα έναν δεύτερο στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ενώ το μέλλον του διαγραφόταν λαμπρό, κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία και αυτό του κατέστρεψε την καριέρα. Ο εραστής του Τούρινγκ έβαλε έναν συνεργό του να διαρρήξει το σπίτι του. Ο Τούρινγκ κάλεσε την αστυνομία, αλλά τότε η έρευνα έφερε στο φως τη σχέση του με τον 19χρονο. Κατηγορήθηκε, σύμφωνα με τους νόμους της εποχής, για σεξουαλική διαστροφή και καταδικάστηκε. Άλλωστε αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το δικαστήριο του έδωσε την επιλογή ή να πάει φυλακή ή να υποβληθεί σε μια ορμονική θεραπεία για να μειωθεί η σεξουαλική του δραστηριότητα. Επέλεξε την ορμονοθεραπεία με οιστρογόνα που διήρκεσε ένα έτος και είχε πολλές παρενέργειες μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη στήθους.

Η αυτοκτονία

Ο Τούρινγκ, καταρρακωμένος από τα γεγονότα, αυτοκτόνησε το 1954 με κυάνιο το οποίο βρέθηκε σε ένα μισοφαγωμένο μήλο. Η μητέρα του υποστήριξε ότι επρόκειτο για λάθος από απρόσεκτη αποθήκευση των χημικών ουσιών που έπαιρνε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...