Κύπρος

"Ουρά" των γεωτρύπανων το τουρκικό ΠΝ: Επιθετικοί σχηματισμοί στην Α.Μεσόγειο - "Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου" η απάντηση

Τη στιγμή που οι Τούρκοι διαμηνύουν πως οι παράνοεμς έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν παρά τις αντιδράσεις, και με στήριξη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, η Συντονιστική Επιτροπή Υπεράσπισης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο καλεί σε εφαρμογή του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, ως αντίβαρο στη συνεχή επέκταση των Τούρκων στα κυπριακά ύδατα.

Τα αποφασιστικά μέτρα και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αποτελούν πλέον ανάγκη για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και των μονομερών διεκδικήσεων. Αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί σύντομα, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία ακόμα ήττα, ακόμα και απώλεια εδάφους, και για αυτό πρέπει η αντίδραση να είναι άμεση και ηχηρή.

Η Συντονιστική Επιτροπή Υπεράσπισης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.), μετά τη συνεδρίασή της στις 17 -7-2019 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. καταγγέλλει τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Α.Ο.Ζ. με τις οποίες επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και καθεστώς κατοχής και στη θαλάσσια επικράτεια της Κύπρου, όπως έπραξε το 1974, στη στεριά.

Η παρουσία και δράση των τούρκικων γεωτρύπανων στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., έχει ως βασικό σκοπό να αναγκάσει Ελλάδα και Κύπρο να συρθούν σε διαπραγματεύσεις που να οδηγούν τελικά στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναγνώριση του ψευδοκράτους, άρα και των τετελεσμένων του Αττίλα, και σε τελευταία ανάλυση στον πλήρη έλεγχο και νομή της Μεγαλονήσου από την Άγκυρα. Ταυτόχρονα η Τουρκία αποσκοπεί με τις συνεχείςπροκλήσεις, απειλές και περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, να νομιμοποιήσει με τηνυπογραφή μας τη διχοτόμηση του Αιγαίου και να κυπροποιήσει τη Θράκη.

Γι’ αυτό Ελλάδα και Κύπρος πρέπει:

  • Να επαναλειτουργήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
  • Να μη δεχθούν ως λύση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
  • Να εμείνουν στις θέσεις για κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και όλων γενικά των μη κυπριακώνστρατών και φυσικά και των αγγλικών βάσεων.
  • Να αγωνιστούν για Κύπρο Ενιαία, ανεξάρτητη, δημοκρατική με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της.
  • ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ στον ελληνικό λαό, τον ενημερώνουμε για να βρίσκεται πάντοτε σε εγρήγορση, με ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον Κυπριακό λαό. Μόνο ενωμένοι κατά των εισβολέων μπορούμε να προχωρήσουμε νικηφόρα... Σύμμαχοι και εταίροι εργάζονται για το συμφέρον τους. Ας ενεργήσουμε και εμείς έτσι, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο.

Ευάγγελος Κουρής, Πρόεδρος ΣΕΥΑΕΚ"

Το ΠΝ στηρίζει τα πλοία της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Το πολεμικό ναυτικό διασφαλίζει στήριξη στα πλοία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας συνταγματάρχης διαβιβάσεων Ταμέρ Ζιντζίρ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στην εφαρμογή 20 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο Ταμέρ Ζιντζίρ ανέφερε ότι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

“Προστατεύονται τα πραγματικά δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας και τα συμφέροντά μας μαζί με την ‘τδβκ’ (όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος) γύρω από την Κύπρο. Στο πλαίσιο της στήριξης που μπορεί να χρειαστούν τα πλοία μας που πραγματοποιούν δραστηριότητες έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο, οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας, οι τορπιλάκατοί μας, τα σκάφη του λιμενικού μας και τα υποβρύχιά μας μαζί με τα αεροσκάφη της ακτοφυλακής μας και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας συντονισμένα διασφαλίζουν στενή στήριξη”, ανέφερε.

Ο Ταμέρ Ζιντζίρ είπε ακόμη ότι κατά τις συναντήσεις που είχαν οι αντιπροσωπείες των τουρκικών Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 20-25 Μαΐου του 2019 στην Αθήνα και στις 18-20 Ιουνίου του 2019 στην Άγκυρα διασφαλίστηκε συμφωνία για εφαρμογή 20 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

“Με τα μέτρα που αναπτύξαμε στις συναντήσεις και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν Μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο που διέγραψαν τα Υπουργεία Άμυνάς μας σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε ένα κλίμα ασφάλειας στο Αιγαίο”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...