Υγεία

Οστεοαρθρίτιδα: Η πάθηση που αυξάνει κατά 16% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

Μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν οι χρόνια πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, σύμφωνα με νέα μελέτη

 

Μία σχέση ανάμεσα στην οστεοαρθρίτιδα και τη θνησιμότητα εντόπισαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία σε μία επιδημιολογική μελέτη που έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν υψηλότερος για τους ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 469.000 ανθρώπους που ζούσαν στο Skane της Σουηδίας, οι οποίοι το 2003 ήταν μεταξύ 45 και 84 ετών και τους ακολούθησαν μέχρι το 2014. Στους μελετηθέντες υπήρχαν 16.000 ασθενείς με αρθρίτιδα γόνατος, 9.000 με αρθρίτιδα ισχίου, 4.000 με αρθρίτιδα καρπού και 5.500 με άλλες μορφές οστεοαρθρίτιδας.

«Εξετάσαμε τις αιτίες θανάτου όσων πέθαναν μεταξύ του 2004 και του 2014 που είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί με οστεοαρθρίτιδα και συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τον υπόλοιπο πληθυσμό της περιοχής. Οι ομάδες δεν διέφεραν ως προς τους όρους των περισσότερων αιτιών θανάτου, αλλά είδαμε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν υψηλότερος για εκείνους με διάγνωση οστεοαρθρίτιδας. Ο κίνδυνος δεν αυξανόταν βραχυπρόθεσμα μετά τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας αλλά όσο μεγαλύτερο διάστημα έπασχε ο ασθενής, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις είχε, συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Π.χ. αν ένας άνθρωπος έπασχε από αρθρίτιδα γόνατος από εννέα έως 11 χρόνια, είχε 16% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Δρ. Martin Englund, επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lund και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Skane,

Αυτό σημαίνει πως για κάθε 100.000 κατοίκους που έπασχαν από οστεοαρθρίτιδα για εννέα έως 11 χρόνια, 40 περισσότεροι πέθαιναν από καρδιαγγειακές παθήσεις κάθε χρόνο, συγκριτικά με τον πληθυσμό που δεν έπασχε από τη νόσο.

 

Η μελέτη δεν εξέτασε τους μηχανισμούς πίσω από την οστεοαρθρίτιδα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις και η σχέση αιτίας αποτελέσματος δεν είναι ακόμα γνωστή. Ωστόσο ο Δρ. Englund είχε μία θεωρία για το λόγο που μπορεί να κρύβεται πίσω από τα αποτελέσματα.

«H οστεοαρθρίτιδα προκαλεί πόνο, ο οποίος συχνά έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι να μην είναι τόσο κινητικοί και να ζουν καθιστική ζωή. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αύξηση βάρους η οποία οδηγεί σε δευτερεύουσες νόσους όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Υπάρχουν επίσης και άλλοι παρασκηνιακοί παράγοντες κοινοί στην οστεοαρθρίτιδα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Η φλεγμονή μπορεί να είναι μία αιτία που συμβάλλει στην οστεοαρθρίτιδα και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ανεξάρτητα από αυτό οι πάσχοντες είναι σημαντικό να είναι σωματικά ενεργοί και να διατηρήσουν υπό έλεγχο το σωματικό τους βάρος. Σε πολλές χώρες υπάρχουν προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης για εκείνους που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα όπου μπορούν να λάβουν πληροφορίες για τη νόσο όπως επίσης και συμβουλές εκγύμνασης», καταλήγει ο Δρ. Englund.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ