Κυβέρνηση

Οι «τομές» Θεοδωρικάκου στην αυτοδιοίκηση: Ερχεται απλή αναλογική, ΕΝΦΙΑ και προσλήψεις σε δήμους

«Σίφουνας» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει στρωθεί στην δουλεία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, το Σάββατο κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα παρουσιάσει τις 10 προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρώτη προτεραιότητα αφορά τον λεγόμενο Κλεισθένη και την εξεύρεση λύσης για τους δημάρχους που κέρδισαν τις δεύτερες εκλογές αλλά δεν κατάφεραν έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Εξετάζονται αλλαγές με στόχο την διόρθωση της εκλογικής νομοθεσίας που αφορά στην ΤΑ, ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να μπορούν να κυβερνηθούν και να αποφύγουν το χάος. Εξετάζεται η ενίσχυση αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής και η δυνατότητα πλειοψηφίας από τους δημάρχους. Για παράδειγμα σε σύνολο 11 μελών, ο δήμαρχος να μπορεί να τοποθετεί τα τρία μέλη, και τα υπόλοιπα αναλογικά να μοιράζονται στους συνδυασμούς που εξελέγησαν. Με αυτόν τον τρόπο σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία ασχέτως εάν θα επιδιώκει συναινέσεις.

Οι υπόλοιπες προτεραιότητες του υπουργείου μέσα στην τετραετία που θα παρουσιαστούν στις προγραμματικές δηλώσεις είναι:

-Νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με κατάργηση της απλής αναλογικής .

-Νέος εκλογικός νόμος πιο αναλογικός και πιο αντιπροσωπευτικός που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στη χώρα. «Πάντα με στόχο της ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Στενή συνεργασία με τους δημοσίους υπαλλήλους και βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.

-Προώθηση της αξιολόγησης η οποία βοηθά και τους εργαζομένους στο δημόσιο και την κοινωνία. Ο κ.Θεοδωρικάκος την έχει χαρακτηρίσει «εργαλείο βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών».

-Προγραμματισμός προσλήψεων, κάλυψη κενών που θα προκύψουν ύστερα από καταγραφή των αναγκών του δημοσίου. Στόχος η καλύτερη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

-Απλούστευση του πειθαρχικού Δικαίου με σκοπό την ταχύτερη και δίκαιη εκδίκαση πειθαρχικών διαφορών.

-Απλοποίηση της νομοθεσίας μέσα από το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη και σύγχυση που οδηγεί σε ταλαιπωρία των πολιτών.

-Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με απόδοση ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στην 4ετία αφού προηγηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ