Οικονομία

Οδηγός για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Λίγες ημέρες απομένουν για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, το οποίο θα διαμοιράσει πόρους εκατομμυρίων ευρώ σε τουλάχιστον 20.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για το πρόγραμμα, το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον ενδέχεται να επιχορηγήσει την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 25.000 κατοικιών, διαθέτοντας τουλάχιστον 241 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις που μαζί με τη χρηματοδότηση των ιδιωτών - δικαιούχων θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα του Εξοικονομώ κατ' οίκον βρίσκεται στην εξής διεύθυνση: https://exoikonomisi.ypen.gr

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά περιοχή

Οπως ανακοινώθηκε, η ειδική πλατφόρμα θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 15 Ιουλίου για ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Στις 18 Ιουλίου η «σκυτάλη» θα περάσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Η τρίτη φάση υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου και θα αφορά τις περιφέρειες της Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

 

Εισοδηματικά κριτήρια και παρεμβάσεις για το Εξοικονομώ κατ' οίκον
Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον ισχύουν κλιμακωτά κριτήρια ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης των παρεμβάσεων είναι το 70%.

Τα κλιμάκια εισοδημάτων αναγράφονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:


Οι εισοδηματικές κλίμακες για το Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ / Πηγή: YPEN.GR
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες (λογίζονται ως μία κατοικία) και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο.

Μεταξύ άλλων, το Εξοικονομώ κατ’ οίκον επιδοτεί τις εξής παρεμβάσεις:

Αντικατάσταση κουφωμάτων
Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές