Κόσμος

Ξεκινά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες - Τι είπαν οι ηγέτες κατά την προσέλευσή τους

Απών ο Τσίπρας, που εκπροσωπείται από τον Ισπανό ομόλογό του

Ξεκινάει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφύγουν το ενδεχόμενο θεσμικής παράλυσης επιλέγοντας τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις.

Μετά την αποτυχία της χθεσινής μαραθώνιας Συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία φαίνεται προς το παρόν δύσκολη διαδικασία.

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη  δηλώνοντας  ότι όλοι έρχονται με μια νέα δυναμική. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ, ο οποίος εκπροσωπεί και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που επέλεξε να επιστρέψει στη χώρα για την προεκλογική διαδικασία, τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι να ληφθεί υπόψη η θέληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φρανς Τίμερμανς στη θέση του προέδρου της Κομισιόν και ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην προεδρία του Κοινοβουλίου αποτελούν μια βάση για κάθε πιθανή συμφωνία. O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ υποστήριξε ότι βασικός στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι να βρεθεί ένας «σουπερ σταρ» αλλά ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον δύο από τις κορυφαίες θέσεις πρέπει να τις αναλάβουν γυναίκες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει μια σειρά συναντήσεων πριν την έναρξη της Συνόδου, καθώς αρχικά θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθκαι της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε και του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...