Κόσμος

Ντόμινο ενεργειακών εξελίξεων από την κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας και τον "πόλεμο" των Αμερικανών με το Ιράν

Ντόμινο ενεργειακών εξελίξεων εξελίσσεται κατά πως φαίνεται από την κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400, αλλά και με αφορμή τον "πόλεμο" των Αμερικανών με το Ιραν.

Τουρκικό διυλιστήριο εξαναγκάστηκε να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο μετά από κυρώσεις που έκοψαν την προσφορά από το Ιράν, λέει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν έχει αναγκαστεί να στραφεί στη Ρωσία για να προμηθεύσει το διυλιστήριο της στην Τουρκία μετά από τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες οδήγησαν σε περικοπή της ροής αργού από το Ιράν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η State Oil Company of Azerbaijan (SOCAR) στην περιοχή της Τουρκίας συμφώνησε να αγοράσει 1 εκατ. Τόνους ακατέργαστου , ένα δέκατο των ετήσιων απαιτήσεών της, από τη Rosneft PJSC της Ρωσίας, δήλωσε ο διευθυντής του διυλιστηρίου Mesut İlter σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το διυλιστήριο Star, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στην πόλη Aegean της Aliağa, είναι το δεύτερο διυλιστήριο της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο της δυναμικότητας διύλισης της Τουρκίας.

Το Ιράν ήταν ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές πετρελαίου της Τουρκίας πριν από την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να αποσυρθεί από μια συμφωνία πυρηνικής ενέργειας που υπέγραψε με την Τεχεράνη ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, και να επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν πέρυσι.

Παρά τη σκληρή ρητορεία που αντιτίθεται στην πολιτική των ΗΠΑ και τις στενές σχέσεις με την Τεχεράνη, η Τουρκία έχει συμμορφωθεί με τις κυρώσεις.

Η μείωση των προμηθειών από το Ιράν έχει αυξήσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της. Οι δύο χώρες συνεργάζονται σε έργα που περιλαμβάνουν τον διπλό αγωγό για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας προς την Ευρώπη και την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

"Αν δεν υπήρχαν περιορισμοί, θα αγοράζαμε ιρανικό αργό πετρέλαιο", δήλωσε ο İlter στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι το διυλιστήριο μπορεί να αγοράσει αργό πετρέλαιο από οπουδήποτε "εάν το μοντέλο μας το υποστηρίζει".

Το νέο διυλιστήριο θα ενισχύσει την τοπική παραγωγή ντίζελ της Τουρκίας στο 60% της ζήτησης και με το άλλο διυλιστήριο που διοικείται από την τουρκική πετροχημική εταιρεία Tüpraş θα καλύψει ολόκληρη τη ζήτηση της χώρας για τζετ καύσιμα, δήλωσε ο İlter.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...