Εσωτερική Ασφάλεια

Νοσοκομείο Σάμου: «Βιοµηχανία» πλαστών εγγράφων - Τι αποκαλύπτει ο διοικητής (βίντεο)


Μια σφραγίδα εξαφανίστηκε µυστηριωδώς από το γραφείο γιατρού του νοσοκοµείου Σάµου, αλλά το αποτύπωµά της εµφανίστηκε σε γνωµατεύσεις συναδέλφων της λίγες µέρες µετά. Πλαστές, ψευδείς και ύποπτες βεβαιώσεις γιατρών του ίδιου νοσοκοµείου που χορηγούνταν σε πρόσφυγες και µετανάστες προκειµένου να µεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονταν στο «µικροσκόπιο» των διωκτικών Αρχών όταν εκλάπη η σφραγίδα. Αστυνοµικοί της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. που βρέθηκαν τις τελευταίες µέρες στο νησί του Βόρειου Αιγαίου κατάφεραν να ξετυλίξουν το «κουβάρι» και να ξεσκεπάσουν µια «βιοµηχανία» παραγωγής και πώλησης παρόµοιων εγγράφων µε φερόµενη εµπλοκή τουλάχιστον έξι γιατρών, εκ των οποίων, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι πέντε υπηρετούν στο νοσοκοµείο Σάµου και ένας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως, εκτός των έξι γιατρών, συνελήφθησαν και άλλα τέσσερα άτοµα, µεταξύ των οποίων νοσηλευτές και διερµηνείς. Οι πλαστές γνωµατεύσεις για µια σειρά από ασθένειες ή καταστάσεις υγείας µπορούν να εξασφαλίσουν στους αιτούντες άσυλο την ένταξή τους στις ευάλωτες κατηγορίες και να άρουν τον γεωγραφικό περιορισµό τους στο νησί.

Για παράδειγµα, µπορούν να πετύχουν τη µετακίνησή τους αν στην οικογένεια υπάρχει έγκυος, αν πρέπει να γίνει χειρουργείο ή να αντιµετωπιστεί µια ασθένεια, τα οποία δεν µπορούν να γίνουν από το συγκεκριµένο νοσοκοµείο. Αφορµή για την έρευνα των διωκτικών Αρχών στάθηκε η παρατηρητικότητα υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας του νοσοκοµείου, οι οποίοι στις αρχές Μαΐου εντόπισαν κάτι περίεργο σε τρεις ιατρικές γνωµατεύσεις οι οποίες είχαν δοθεί την ίδια µέρα και έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε πως ήταν ψευδείς.

Αµεσα ενηµερώθηκε τηλεφωνικά ο διοικητής του νοσοκοµείου Λάζαρος Θεόφιλος, που την ηµέρα εκείνη απουσίαζε, και ο οποίος έδωσε την έγκρισή του για προσφυγή της προϊσταµένης της Κοινωνικής Υπηρεσίας στην Εισαγγελία και για κατάθεση µηνυτήριας αναφοράς.

Το ίδιο έγινε και στα τέλη Ιουνίου, όταν εκλάπη µια σφραγίδα από το γραφείο µιας παθολόγου. Λίγες µέρες µετά το αποτύπωµα της κλεµµένης σφραγίδας εµφανίστηκε σε πλαστή γνωµάτευση γιατρού άλλης ειδικότητας.
Στο «μικροσκόπιο» τα αρχεία

Το κλιµάκιο των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν επί µέρες στο νησί και «ξεσκόνισε» τα αρχεία του νοσοκοµείου, της υγειονοµικής µονάδας στο ΚΥΤ Βαθέος και των εµπλεκόµενων προσώπων.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, από τους πέντε γιατρούς του νοσοκοµείου Σάµου που συνελήφθησαν οι τέσσερις είναι ενταγµένοι στο δυναµικό του και ένας είναι στρατιωτικός που παρείχε τις υπηρεσίες του σε αυτό. «Η ∆ικαιοσύνη θα αποφανθεί για ό,τι έγινε. Εµείς είµαστε αµείλικτοι στην πάταξη της διαφθοράς απ’ όπου και αν προέρχεται και όπου και αν κατευθύνεται, εφόσον βεβαίως αποδειχτεί, καθώς υπάρχει το τεκµήριο της αθωότητας» λέει στο «Εθνος» ο διοικητής του νοσοκοµείου Σάµου.

Διοικητής Νοσοκομείου Σάμου: «Έπεσα από τα σύννεφα»
https://www.youtube.com/embed/H14Hc2FquoQ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, οι συλληφθέντες γιατροί έδιναν ψευδείς βεβαιώσεις σε πρόσφυγες για να μπορούν να αιτηθούν για άσυλο και να φύγουν πιο γρήγορα από το νησί. «Είναι ντροπή να εξευτελίζεται ο κλάδος έτσι. Είναι καταδικαστέο από όλους τους ιατρικούς συλλόγους», δήλωσε στο Open TV η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη.

Ο Λάζαρος Θεόφιλος, Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου, αποκάλυψε ότι αρχές Μαϊου άρχισε να αντιλαμβάνεται μια κινητικότητα των συγκεκριμένων γνωματεύσεων, καθώς και μια «μη κανονικότητα» όσον αφορά τα δικαιολογητικά που εξέδιδαν. «πρόκειται για γιατρούς που έιναι νεαροί σε ηλικία και νέοι στο επάγγελμα. Πέφτω από τα σύννεφα όταν βλέπω με βραχιολάκια τους υφισταμένους μου».«Υπήρχαν ψευδείς βεβαιώσεις ως προς το περιεχόμενο», δήλωσε ο Διοικητής του νοσοκομείου, ανώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ