Υγεία

Μυλοπόταμος: Το χωριό που «δεν γνωρίζει» τι θα πει καρδιακή νόσος

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει έναν λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι που ζουν σε απομονωμένα χωριά στην Ελλάδα μπορούν να απολαμβάνουν μακρά και υγιή ζωή.

 

Βρήκαν μια νέα γενετική παραλλαγή, κοινή μεταξύ των χωρικών, η οποία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα των «κακών» λιπών και της χοληστερόλης, σύμφωνα με το BBC.

Παρά τη διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, οι κάτοικοι του Μυλοπόταμου στη βόρεια Κρήτη, για παράδειγμα, δεν υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Και αγαπούν πραγματικά το τυρί τους….

Τι ιδιαίτερο διαθέτουν αυτά τα ελληνικά χωριά;

Τα απομονωμένα χωριά Ζωνιανά και Ανώγεια είναι ψηλά στα βουνά του νησιού της Κρήτης. Λίγοι άνθρωποι μετακινούνται μέσα ή έξω από τα χωριά και οι κάτοικοι είναι γνωστοί για να ζουν καλά μέχρι τα γηρατειά. Τα προβλήματα της καρδιάς, τα καρδιακά επεισόδια και τα εγκεφαλικά επεισόδια – όλα τα είδη καρδιαγγειακών παθήσεων – είναι σπάνια και αυτό παρά τη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονο αρνί και τοπικό κρητικό τυρί. Υπάρχει ένα φεστιβάλ τυριών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα χωριά, παρεμπιπτόντως.

Ανθυγιεινό, τότε;

Λοιπόν, αυτό το είδος διατροφής θα ήταν κανονικά μια συνταγή για πολλές επιπλοκές στην υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν κορεσμένα λίπη αυξάνει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι χωρικοί λαμβάνουν διαβήτη τύπου 2 με τον ίδιο ρυθμό με τον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά δεν φαίνεται να υποφέρουν από τις συνήθεις συνέπειες, όπως η διαβητική νεφροπάθεια.

Τι είναι λοιπόν διαφορετικό για τα γονίδιά τους;

Αυτό ακριβώς ήθελαν να γνωρίζουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger. Υπάρχει κάτι στο γενετικό μακιγιάζ των χωρικών που προστατεύει την καρδιά τους από την ασθένεια; Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, αναγνώρισε μια νέα γενετική παραλλαγή που έχει ιδιότητες προστασίας της καρδιάς. Συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα «κακών» φυσικών λιπών και «κακής» χοληστερόλης – τα οποία είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η παραλλαγή φαίνεται να είναι σχεδόν μοναδική για τον πληθυσμό των δύο ορεινών χωριών. Από χιλιάδες Ευρωπαίους που έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία γονιδιώματος, μόνο ένα άτομο στην Ιταλία διαθέτει αυτήν την παραλλαγή, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ποια ήταν η μεθοδολογία τους;

Για να λύσουν το παζλ, ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμα 250 χωρικών. Αυτό σημαίνει ότι πήραν δείγματα αίματος, εξήγαγαν το DNA – τις οδηγίες λειτουργίας για τον καθένα από εμάς που καθορίζουν τον τρόπο που βλέπουμε και ποιοι είμαστε- και ανέλυσε μια σειρά από τρία δισεκατομμύρια γράμματα που αποτελούν το ανθρώπινο γονιδίωμα τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα για να αποκτήσουν λεπτομερέστερη εικόνα για περισσότερους από 3.000 χωρικούς που είχαν ήδη περάσει από γονότυπο (μια συντόμευση για την απόκτηση κάποιων γενετικών πληροφοριών).

Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Αυτή η ανακάλυψη δεν είναι λόγος να βγούμε έξω και να τρώμε το βάρος σας σε ζωικά λίπη και τυρί. Αυτό δεν θα συνιστούσε καθόλου – επειδή οι υπόλοιποι από εμάς δεν διαθέτουν αυτή τη γενετική παραλλαγή.

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ανακάλυψή τους για να καθορίσουν ποιες γενετικές παραλλαγές παίζουν ρόλο στην πρόκληση πολύπλοκων ασθενειών. Αυτό μπορεί να δώσει ενδείξεις για το γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν καρδιακές παθήσεις και μερικοί δεν το κάνουν.

Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιώντας αυτόν τον απομονωμένο πληθυσμό, βρήκαν μια γενετική παραλλαγή που κανείς δεν είχε δει πριν – και συνδέεται με τη συνηθέστερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά για να μάθετε. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί υπάρχει η παραλλαγή – θα μπορούσε να αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι ζουν τη ζωή τους, το περιβάλλον στο οποίο ζουν ή θα μπορούσαν να περάσουν τις γενιές.

Οι απομονωμένοι πληθυσμοί είναι χρήσιμοι;

Πολύ. Άλλες ερευνητικές ομάδες εξετάζουν διαφορετικούς απομονωμένους πληθυσμούς, όπως οι Amish στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Inuit στη βόρεια Γροιλανδία και τα νησιά Orkney, στη Σκωτία, για να δουν τι άλλο μπορούν να ανακαλύψουν για τα μυστικά για να παραμείνουν υγιείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...