Οικονομία

Μια ανάσα από το 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Παραμονές των εθνικών εκλογών οι ελληνικοί δεκαετείς τίτλοι «αγγίζουν» το ιστορικό χαμηλό του 2%, με το διεθνές περιβάλλον να παραμένει ευνοϊκό για τις αγορές ομολόγων.

Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,09% καταγράφοντας πτώση της τάξης του 61% από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Το 5ετές ομόλογο έχει υποχωρήσει στο 1,2% από 2,2% που ήταν προ των ευρωεκλογών, όπως αναφέρει η Όλγα Μπαλαφούτη στο newmoney.gr.

Ενδεικτική είναι η νέα εκτίμηση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους πιστωτές να δώσουν το πράσινο φως για τη χαλάρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023.

Με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να έχει κατρακυλήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δεν αποκλείεται μετά τις Εθνικές Εκλογές, να δρομολογηθούν νέες ομολογιακές εκδόσεις, ώστε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε θα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση κεφαλαίων περίπου 4-5 δισ. ευρώ .

Το κλίμα είναι ευνοϊκό στις διεθνείς αγορές καθώς οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο έχουν περιοριστεί μετά τη συνάντηση Τραμπ-Σι Τζινπίνγκ, την ώρα που τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας φέρνουν πιο κοντά την επανέναρξη του QE.

Τα ομόλογα της Ευρωζώνης σημειώνουν εντυπωσιακό ράλι μετά και τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ –συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη Κλάας Κνοτ, ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει υπερβολικά χαμηλός, και η ΕΚΤ, αν χρειαστεί, θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στη Σίντρα της Πορτογαλίας για πιθανά νέα μέτρα τόνωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...