Οικονομία

Με άρση των capital controls η υποδοχή Κ.Ρέγκλινγκ - Με τον Χ.Σταϊκούρα το πρώτο τετ-α-τετ των θεσμών με την κυβέρνηση

Την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (ή και του πρωθυπουργού ενδεχομένως) με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, θα επιδιώξουν απόψε ή αύριο κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί, κατά την παραμονή του επικεφαλής του ESM στην Αθήνα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Έστω και άτυπα, θα είναι ουσιαστικά το πρώτο «τετ-α-τετ» Ευρωπαίου αξιωματούχου με την νέα ηγεσία στη χώρα μας.

Επίκεντρο των συναντήσεων που οργανώνονται, θα αποτελέσουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η ευνοϊκή συγκυρία που σήμανε για τις αγορές η πολιτική μεταβολή στη χώρα μας, αλλά επιπλέον και το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα που ήδη ξεδιπλώνεται και λαμβάνει τη μορφή νομοσχεδίων.

Η επίσκεψη Ρέγκλινγκ όμως ενδέχεται να στεφθεί -στις επόμενες ώρες της παραμονής του στη χώρα μας ή και λίγο μετά την αναχώρησή του- με ανακοινώσεις για έκδοση νέου ομολόγου, αλλά και για μερική ή πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν στη χώρα μας από το 2015.

«Ριγκ» για παροχές και δημοσiονομικό κενό

Παρόλα αυτά, η κυοφορούμενη συνάντηση λαμβάνει …χαρακτήρα αναμέτρησης των θεσμών με την Αθήνα. Μετά την γενική πολιτική χαλάρωση (πανευρωπαϊκά) λόγω ευρωκλογών του Μαΐου του α΄εξαμήνου, διαφαίνονται ήδη οι πιέσεις (από την 5η Ιουνίου ήδη) να μπουν σε «λογαριασμό» από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθούν στόχοι και δεσμεύσεις, το 2020 τουλάχιστον αν όχι και εφέτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, τις προηγούμενες μέρες κλήθηκαν από τους προϊσταμένους τους στις Βρυξέλλες ακόμα και στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών που είναι μόνιμα εγκατεστημένα στην Αθήνα, για να μετάσχουν σε επιτελικές συσκέψεις συμβάλλοντας στην παροχή στοιχείων και τη εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Μετά την αλλαγή φρουράς στις Βρυξέλλες, η περίοδος Γιούνκερ-Ντράγκι κλείνει και ο μόνος που απομένει σταθερός στη θέση του πλέον είναι, προσωπικά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ που αποτελεί και την «θεσμική μνήμη» -και μέγας πιστωτής- για το Ελληνικό Μνημόνιο.

«Αιτία του κακού» αποτελούν οι φόβοι για τον προεκλογικό εκτροχιασμό των παροχών Τσίπρα και το «κενό» που προκάλεσε στον Προϋπολογισμό και την αξιοπιστία της χώρας η αθέτηση των συμφωνημένων από την προηγούμενη κυβέρνηση μνημονιακών δεσμεύσεων.

Κύρια πηγή ανησυχίας, εκτός από τις παροχές Τσίπρα είναι και ότι -όπως από τις 5 Ιουνίου κατεγράφη στην 3η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν- η πολιτική οπισθοχώρηση έχει εξανεμίσει όχι μόνο τον όποιον δημοσιονομικό χώρο (υπερπλεόνασμα) θα υπήρχε εφέτος , αλλά και το 1/6 από το στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ανοίγοντας «τρύπα» 2 δισ. ευρώ στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς του 2019 και του 2020.

Από την άλλη, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά δείχνουν ότι επείγονται να δημιουργήσουν θετικά τετελεσμένα άμεσα – και για να μην κλειστούν «στα σχοινιά» σε ενδεχόμενο αυξημένων πιέσεων– προωθώντας ταχύτατα με διαδικασίες fast track σειρά μεταρρυθμίσεων και νομοσχεδίων, που περιλαμβάνουν όμως και μεγάλες φοροελαφρύνσεις.

Οι επίμαχες φοροελαφρύνσεις εκλαμβάνονται από Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, σαν η Αθήνα να τους κουνά «κόκκινο πανί». Από την επομένη κιόλας των παροχών Τσίπρα στο Ζάππειο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ -αλλά και το Eurogroup στις 8 Ιουλίου- έχουν δείξει πως η κρίση αξιοπιστίας έχει επιστρέψει ξανά στη χώρα, λόγω αθέτησης προεκλογικά μιας σειράς μνημονονιακών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει πριν έναν χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές