Κόσμος

Μεταναστευτικό: Απογοήτευση στις εκκλησίες για την αποτυχία συμφωνίας στην ΕΕ για την έρευνα και διάσωση

Εκπρόσωποι εκκλησιών από όλη την Ευρώπη εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο κατά τη συνάντησή τους στο Ελσίνκι στις 18 Ιουλίου. Οι προτάσεις προσωρινής ρύθμισης που κατατέθηκαν από τη γαλλική και τη γερμανική κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία και οι περαιτέρω συζητήσεις αναβλήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Torsten Moritz, Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής των Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME), εξέφρασε απογοήτευση επ' αφορμή των αποτελεσμάτων. "Για άλλη μια φορά, οι υπουργοί της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν ακόμη και στις πιο ελάχιστες λύσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. Ενώ αυτοί μιλάνε, άνθρωποι πεθαίνουν απεγνωσμένα στη θάλασσα", δήλωσε.

«Με κάθε μία από αυτές τις ψυχές, η ψυχή της Ευρώπης πεθαίνει λίγο περισσότερο.» Το αποτέλεσμα της υπουργικής συνάντησης είναι ένα χαστούκι απέναντι στους χριστιανούς, οι οποίοι πιστεύουν στην αγιότητα της ζωής.Οι εκκλησίες στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να συμμετέχουν με δραστηριότητες στην έρευνα και διάσωση της ανθρώπινης ζωής που είναι μια υποχρέωση και σίγουρα όχι ένα έγκλημα», πρόσθεσε ο Δρ Moritz.

"Οι Χριστιανοί ανησυχούν πολύ για την τύχη των αδελφών τους στην ανθρωπότητα, που βρίσκονται σήμερα σε δυστυχία στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Πρόεδρος της CEC, κ. Christian Krieger, προσθέτοντας ότι "η πληροφορία ότι το σχέδιο ανθρωπιστικής διάσωσης στη θάλασσα δεν μπορεί να επιτευχθεί είναι ακατανόητο και απεικονίζει τον τρόπο με τον οποίο κυριαρχούν τα εθνικά πολιτικά ζητήματα έναντι των αξιών του ανθρώπου. "

Πρόσφατα, σε επίσημη επιστολή προς τους υπουργούς, οι επικεφαλής της CCME, της ACT Alliance EU και της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών τόνισαν έντονα την ανάγκη για ασφαλείς και τακτικές οδούς, έρευνα και διάσωση και δίκαιη κατανομή της ευθύνης.

Αυτές οι οργανώσεις που εκπροσωπούν αγγλικανικές, ορθόδοξες, προτεσταντικές και άλλες ομολογίες, καθώς και εξειδικευμένες χριστιανικές κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ζήτησαν στην επιστολή τους από τους υπουργούς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ να λάβουν γρήγορα μέτρα για να τερματιστούν οι θάνατοι στη θάλασσα.

Στην επιστολή τους, οι εκκλησιαστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΕΕ να δημιουργήσει μια αποστολή έρευνας και διάσωσης και να σταματήσει την ποινικοποίηση των ΜΚΟ και άλλων που σώζουν ζωές. Ζήτησαν ακόμη από την ΕΕ να εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποβίβαση και τη μετεγκατάσταση εκείνων που σώζονται στη θάλασσα και να τερματίσει τη συνεργασία με τη Λιβύη και οποιαδήποτε άλλα γειτονικά κράτη που ορίζονται από την UNHCR ως μη ασφαλή. Κάλεσαν επίσης την ΕΕ να δημιουργήσει νόμιμες μεταναστευτικές οδούς και να οργανώσει εκκένωση μεταναστών και προσφύγων από τη Λιβύη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ