Περιβάλλον

Μαρτυρίες τρόμου: «Έχασα γυναίκα & παιδί, ζήσαμε την απόλυτη κόλαση» - Άρον άρον φεύγουν οι τουρίστες από τη Χαλκιδική!

Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες όσων έζησαν τις τραγικές στιγμές στη Χαλκιδική, που χτυπήθηκε από τη θεομηνία.

Ο απολογισμός της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή είναι επτά νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες. Στη Νέα Πλάγια, μια 54χρονη Ρουμάνα και το 8χρονο παιδί της έχασαν τη ζωή τους, στο εστιατόριο που έτρωγαν, όταν εξαιτίας της κακοκαιρίας αποκολλήθηκε η οροφή και τους πλάκωσε.

Έχασε την γυναίκα και το 8χρονο παιδί του μέσα σε μια στιγμή. Οι ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές μετατράπηκαν σε τραγωδία από τη μανία του καιρού.

Ο Ρουμάνος που έχασε την οικογένειά του, όταν κατέρρευσε το στέγαστρο της ταβέρνας που έτρωγαν, νοσηλεύεται συντετριμμένος στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε στο GrTimes πώς την ώρα που συνέβαινε η τραγωδία και έχανε την οικογένειά του εκείνος ήταν δίπλα τους, χωρίς όμως να καταφέρει δυστυχώς να τους σώσει.

Το νοσοκομείο Πολυγύρου από χθες στις 12:00 το βράδυ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλήρης ετοιμότητας.

Η κ. Μαναρίδου Ελισάβετ περιγράφει: «Μένουμε στην Ποτίδαια, άρχισε ένα αεράκι και ο σύζυγος πήγε να δει τα φυτά. Αφού τα τακτοποίησε και επέστρεφε μέσα στο σπίτι, πιάνει ένας δυνατός αέρας. Ο αέρας παρέσυρε τη σιδερένια πόρτα και τον χτύπησε στο γοφό. Φώναξα τους γείτονες να με βοηθήσουν να τον βάλουμε στο σπίτι και να τον φέρουμε στο νοσοκομείο».

Η ίδια για τον Ρουμάνο τουρίστα που έχασε τη γυναίκα του και το παιδί του στα Νέα Πλάγια σημείωσε πως όλο το βράδυ έκλαιγε.

«Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε- έριχνε χαλάζι σαν μπάλες του γκολφ από την κόλαση», λένε αυτόπτες μάρτυρες στη Χαλκιδική

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας Βρετανίδας τουρίστριας για τα όσα έζησε με την οικογένειά της όταν βρέθηκαν στο μάτι της καταιγίδας στη Χαλκιδική. Η 52χρονη γιαγιά Λιζ Τράβις, είπε στη βρετανική εφημερίδα Mirror ότι έπεσαν στο πάτωμα ενός ταξί με τα κεφάλια καλυμμένα προστατεύοντας τον δίχρονο εγγονό τους καθώς μαινόταν απ’ έξω η θύελλα απειλώντας να ανατρέψει το όχημα, που μαστίγωναν το χαλάζι και σπασμένα κλαδιά.

«Νομίσαμε ότι θα πεθάνουμε. Ήταν τρομακτικό. Δεν είμαι θρησκευόμενη, αλλά άρχισα να προσεύχομαι και να κάνω το σταυρό μου. Είδαμε ένα στύλο της ΔΕΗ να σωριάζεται μπροστά μας στο δρόμο, ένα αμάξι να χάνεται στην άκρη ενός γκρεμού, δεν το πιστεύαμε.

Η Βρετανίδα τουρίστρια κι οι δικοί της -συνολικά επτά άτομα- είχαν πάει βραδινή βόλτα στην Άφυτο, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, περίπου 40΄απόσταση απ’ το ξενοδοχείο τους. Στην επιστροφή πήραν δύο ταξί γύρω στις 22:00 μ.μ., στο ένα ήταν η ίδια με τον άνδρα της, την κόρη της και τον δίχρονο εγγονό τους, ενώ στο άλλο ακολουθούσαν ο γαμπρός της με τους γονείς του. Δύο λεπτά αφότου ξεκίνησαν άρχισε να ρίχνει χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ κι ο ταξιτζής αναζητούσε μέρος να κρυφτούν.

«”Πρέπει να κάνουμε στην άκρη, βρέχει πέτρες ο ουρανός”, μας είπε. Δεν βλέπαμε που πηγαίναμε, προχωρούσαμε σαν χελώνες. Στο αμάξι έπεφτε χαλάζι σαν μπάλες του γκολφ από την κόλαση! Βρήκαμε ένα δρομάκι και σταματήσαμε. Το ταξί έτρεμε απ’ τον άνεμο, νομίσαμε ότι θα αναποδογυρίσει. Κλαδιά έπεφταν πάνω μας, ακούγαμε τον αέρα που ούρλιαζε. Πέσαμε όλοι στο πάτωμα του αυτοκινήτου, βάλαμε το παιδί ανάμεσα σε μένα και την κόρη μου και το προστατεύαμε με τα κορμιά μας. Ο μικρός νόμιζε ότι παίζαμε κάποιο παιχνίδια, αλλά εμείς τρέμαμε με τα κεφάλια καλυμμένα μήπως και σπάσουν τα τζάμια».

Η οικογένεια έμεινε μισή ώρα στο σημείο προτού συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής όταν σταμάτησε η θεομηνία στη Χαλκιδκή. Φθάνοντας στο ξενοδοχείο έτρεμαν σοκαρισμένοι, αλλά ευτυχώς ήταν όλοι ασφαλείς…

ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Εγκαταλείπουν τη Χαλκιδική οι τουρίστες μετά τη χθεσινή θεομηνία, που άφησε πίσω της επτά νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, ουρές χιλιομέτρων σημειώνονται από την Κασσάνδρα προς τα Νέα Μουδανιά και οδηγοί δήλωσαν ότι χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να διανύσουν την απόσταση Σάνη-Ποτίδαια.

Μποτιλιάρισμα υπάρχει στα φανάρια της Νικήτης με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκης. Στο σημείο ρυθμίζει την κυκλοφορία η τροχαία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΥΘΥΜΗΣ ΛΕΚΚΑΣ

Τα χαρακτηριστικά της σφοδρής κακοκαιρίας καταγράφει σε υπόμνημά του ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η κακοκαιρία που έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική και στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους είχαν χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, ραγδαίων και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας. «Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», εξηγεί ο καθηγητής.

Περαιτέρω παρατηρεί ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής». «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», εκτιμά.

Μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων ακραίων καιρικών φαινομένων

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη - είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση». Επισημαίνει, δε, την ανάγκη «να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης».

«Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης», καταλήγει ο καθηγητής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ

zimies03 zimies08 zimies06 zimies11 zimies09 zimies13
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές