Περιβάλλον

Μακρόπουλος: Πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων

Ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής άνοιξε εκ νέου την συζήτηση για τα ενεργά ρήγματα κοντά στην Αττική. Πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Μνήμες ξύπνησε ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής, με τον κίνδυνο από το συγκεκριμένο ρήγμα να φαίνεται πως έχει περάσει, ωστόσο, μπορεί να έρθει χτύπημα από αλλού!.

Ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου. Εξήγησε ότι τελικά ήταν 5,3 Ρίχτερ και είπε πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών τονίζοντας χαριτολογώντας στη συνέχεια ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Είπε ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης στην κυριολεξία «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Από την άλλη το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση την στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά. «Το 1981 με τον σεισμό είχαμε πρόβλημα στα πενταώροφα κτίρια και πάνω κτίρια. θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτίρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα. Πρέπει να γίνει σεισμική αναβάθμιση των κτιρίων».

Τσελέντης: Περιμένουμε 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό στην Αθήνα

Η πιθανότητα για έναν μεγάλο σεισμό στην Αθήνα είναι κάτι παραπάνω από ορατή, όπως δήλωσε Άκης Τσελέντης. «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι» προειδοποίησε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι μαζί».

Έκανε μάλιστα λόγο για ένα σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο, της τάξης των 6 Ρίχτερ, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή θα συμβεί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ