Ελληνοτουρκικά

Μήνυμα Μητσοτάκη από την ΕΛΔΥΚ: «Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη» - Τουρκική επίδειξη ισχύος με βίντεο βατραχανθρώπων

Έστειλε «μήνυμα» ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΕΛΔΥΚ, προς την Τουρκία, με αφορμή τις διαρκείς προκλητικές ενέργειες τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην ΕΛΔΥΚ, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και για τον ρόλο, την στάση της Ελλάδας και της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη».

Οι Τούρκοι φρόντισαν να μην αφήσουν αναπάντητη την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού και να προχωρήσουν σε ένα από τα πλέον συνηθισμένα επικοινωνιακά σόου με τη δημοσίευση βίντεο Τούρκων βατραχανθρώπων, πραγματοποιώντας κατά αυτό το τρόπο μια ακόμα επίδειξη ισχύος.

https://www.youtube.com/watch?v=KErupM3ZDuA

Τι είπε ο Πρωθυπουργός

«Ζούμε σε ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις και αστάθεια», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΕΛΔΥΚ.

«Το μήνυμά μας είναι καθαρό, σταθερό και ειλικρινές προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου: «Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είμαστε μόνοι μας».

«Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξη τους στην Κύπρο και έστειλαν μήνυμα ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαμορφώσει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1156142381248536576?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1156142381248536576&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.onalert.gr%2Fkosmos%2Fkypros%2Fmitsotakis-kamia-paravatiki-symperifora-den-tha-meinei-anapantiti%2F355596%2F

Τουρκική επίδειξη ισχύος με βίντεο βατραχανθρώπων και NAVTEX

«Άναψε» ο ουρανός του Αιγαίου χθες μετά από μια περίοδο μάλλον «υποτονικής» παρουσίας της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο. Μετά το κοινό μήνυμα Μητσοτάκη και Αναστασιάδη η Τουρκία έδειξε την δυσαρέσκειά της στέλνοντας στο Αιγαίο 11 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 8 ήταν μαχητικά, πραγματοποιώντας 60 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ μια τετράδα από 2 F-16 και δύο F-4 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 14:42 πάνω από τη νήσο Στρογγυλή και τη νήσο Πλάκα σε ύψος 16.000 ποδών.

Στη συνέχεια, στις 14:44 τα ίδια αεροσκάφη προχώρησαν σε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ανθρωποφάγοι, επίσης στα 16.000 πόδια. Το κρεσέντο ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, αναφέρει το news.gr.

Συγκεκριμένα στις 13:20 τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου. Η ελληνική πολεμική αεροπορία είχε απογειώσει μαχητικά από την Σκύρο που έσπευσαν να συναντήσουν τα τουρκικά. Οι Τούρκοι δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις και η πρώτη αερομαχία της ημέρας ξεκίνησε. Η αερομαχία εξελίχθηκε σε δύο με διάρκεια καθώς οι τούρκοι αποχώρησαν τελικά στις 13:55 από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου καθώς τα ελληνικά μαχητικά τους είχαν καταδιώξει επίμονα επί μισή ώρα.

Δυστυχώς η μέρα δεν είχε τελειώσει για τα ελληνικά πληρώματα καθώς στις 14:42 και 14:42 τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τις υπερπτήσεις. Λίγα λεπτά μετά, στις 14:49 ξεκίνησε η δεύτερη αερομαχία της ημέρας με ελληνικά F-16 από την Αγχίαλο επί 20 και κάτι λεπτά να προσπαθούν να ωθήσουν τους εισβολείς εκτός FIR.

Τελικά τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το Αιγαίο στις 15:15 στην περιοχή της Σάμου.

Η ανάπαυλα κράτησε μία ώρα και ένα τέταρτο καθώς στις 16:25 άλλη ομάδα τουρκικών μαχητικών έμπαινε στο Αιγαίο βορειοανατολικά της Χίου.

Ελληνικά F-16 από την Λήμνο απογειώθηκαν και ενεπλάκησαν άμεσα. Στις 16:48 οι τούρκοι είχαν εγκαταλείψει το Αιγαίο μεταξύ Χίου και Λέσβου. Μισή ώρα περίπου αργότερα και συγκεκριμένα στις 17:45 και πάλι βορειοανατολικά της Χίου οι τούρκοι ξαναμπήκαν στο Αιγαίο αλλά και πάλι ελληνικά F-16 τους συνάντησαν και σύντομα τα τουρκικά μαχητικά έφτασαν καταδιωκόμενα μέχρι την περιοχή ανάμεσα σε Χίο και Λέσβο, από όπου και βγήκαν από το Αιγαίο στις 18:05.

Η Τουρκία συνεχίζει όμως την πίεση και στην θάλασσα με NAVTEX. Για σήμερα όλα δείχνουν πως τελικά η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει την άσκηση που είχε εξαγγείλει μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου αλλά με μια μικρή μονάδα. Για σήμερα στις 23:00 έχει δεσμεύσει μια τριγωνική περιοχή μέχρι αύριο στις 20:00 το βράδυ. Ένα από τα όρια αυτής της περιοχής, φτάνει λίγο πιο έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα ανοιχτά της περιοχής Φαληράκι της Ρόδου.

Παράλληλα μην ξεχνώντας και το πεδίο του επικοινωνιακού πολέμου, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με δραστηριότητες των βατραχανθρώπων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και συγκεκριμένα της ομάδας SAT, συνοδεύοντας με το σχόλιο: «Οι πιο επίλεκτοι κομάντο μας είναι στην SΑΤ. Δεν υπάρχει επιστροφή χωρίς νίκη. Εκτελούν κάθε αποστολή μόλις δοθεί η εντολή.»

https://twitter.com/tcsavunma/status/1156121363914133505?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1156121363914133505&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.gr%2Fellada%2Farticle%2F1867700%2Ftourkiki-epidixi-ischios-me-vinteo-vatrachanthropon-ke-navtex-ligo-pio-exo-apo-to-faliraki-tis-rodou.html

Πάντως σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε εθιμοτυπική συνάντηση, με τον Πρέσβη της Τουρκίας Burak Özügergin.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης