Ιστορία

Μέγαρο Μαξίμου: Πόσοι άραγε γνωρίζουν την ιστορία του;

Καθημερινά το συζητάμε, το αναφέρουμε, το έχουμε ταυτίσει με την Κυβέρνηση, καθώς εκεί στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Τι γνωρίζουμε όμως γι'αυτό;

 

Στις πρώτες δεκαετίες μετά την δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους η περιοχή που γειτνίαζε με τα τότε βασιλικά ανάκτορα (η σημερινή Βουλή των Ελλήνων) ήταν εκτός σχεδίου πόλεως όπως αναφέρει το usay.gr. Ήταν χωράφια. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου ανήκε το 1856 στους αδελφούς Άγγελο και Αργύρη Καραγιάννη.

 

Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1912, για λογαριασμό του Χιώτη εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Χέλμη. Ο Χέλμης κατασκεύασε τον φέροντα οργανισμό με ένα πρωτοποριακό για την εποχή υλικό. Το οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι γείτονες βασιλιάδες δεν επέτρεψαν να γίνει ψηλό το κτίσμα. Κι έτσι αρχικώς είχε περιοριστεί σε ημιυπόγειο και ισόγειο. Το 1914 ο Μηχαλινός πέθανε και την κατασκευή την ολοκλήρωσε η χήρα του, Ειρήνη η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον μετέπειτα Πρωθυπουργό Δημήτρη Μάξιμο. Ο τελευταίος ασχολήθηκε πολύ και με την διακόσμησή του. Έφερε από την  Ευρώπη πολυτελή διακοσμητικά στοιχεία, όπως η μετώπη του τζακιού από έναν κατεδαφισμένο καθεδρικό ναό της Ιταλίας.

 

Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Κατοχής από τις γερμανικές αρχές ως οικία του Γερμανού Ναυάρχου των δυνάμεων του Αιγαίου. Στο πίσω μέρος μάλιστα κτίστηκε ένα καταφύγιο από μπετόν. Μετά την απελευθέρωση έμεινα για ένα διάστημα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

 

Το 1952 το ελληνικό δημόσιο αγόρασε το Μέγαρο από τον Μάξιμο στην τιμή των 5,5 δις δραχμών. Κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του Μεγάρου στα 11 δις, αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες. Υπήρξε ιδιαιτέρως φιλότεχνος και για αυτό τον λόγο του τοίχους του αρχοντικού κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες. Η Κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημήτρης Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι το κτίριο θα διατηρούσε το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.

 

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μέχρι το 1982 χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές ως ξενώνας για πρωθυπουργούς και προέδρους άλλων χωρών που επισκέπτονταν την Αθήνα. Εκεί έμεινε το 1980 η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ. Αλλά ο πρώτος ξένος ηγέτης που φιλοξενήθηκε στο Μαξίμου ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ. .

 

Τα χρόνια της Χούντας έγινε η προσθήκη του πρώτου ορόφου. Τότε έγιναν και σημαντικές αλλοιώσεις στον εσωτερικό διάκοσμο. Εκεί έμεινε το ζεύγος των αντιβασιλέων. Λέγεται δε ότι η σύζυγος του Γεωργίου Ζωιτάκη, δυσανασχέτησε με την τόσο κεντρική θέση του μεγάρου, κατά την μετακόμιση και είπε το αμίμητο «τι τα θέλαμε τα μέγαρα; Δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φτιάξεις .»

 

Το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβέρνησης, μετά από απόφαση του Μένιου Κουτσόγιωργα με σκοπό την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε Πρωθυπουργού. Πρώτος Πρωθυπουργός που στέγασε εκεί το γραφείο του ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ