Οικονομία

Μάριο Ντράγκι: Χαμηλός ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη - Ψήφο εμπιστοσύνης σε Λαγκάρντ

Την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει δράση τους επόμενους μήνες επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζοντας ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα από τις παγκόσμιες εμπορικές αντιπαραθέσεις έχει πλήξει τις προοπτικές της ανάπτυξης.

 

Η ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Επιβεβαιώσαμε σήμερα την αποφασιστικότητα μας να αναλάβουμε δράση και πήγαμε ένα βήμα πιο μακριά με τις επιλογές που παρουσιάσαμε για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων ή νέες αγορές περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας ότι μια πιθανή μείωση των επιτοκίων θα συνοδεύεται από μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων.

Διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δεν συζητήθηκε το μέγεθος μίας πιθανής μείωσης των επιτοκίων ή η σύνθεση και το εύρος ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Χαμηλός ο κίνδυνος ύφεσης

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε πάντως ότι παρά την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών ο κίνδυνος μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη παραμένει χαμηλός.

«Υπάρχει ανθεκτικότητα σε τομείς της οικονομίας, όπως η αγορά εργασίας, ενώ η αύξηση των μισθών παραμένει ισχυρή στηρίζοντας την κατανάλωση. Στον αντίποδα ο κλάδος της μεταποίησης - που σε ορισμένες χώρες αποτελεί πολύ σημαντικό μέρος της οικονομίας – έχει επιβραδύνει», ανέφερε.

Κάλεσε παράλληλα τις κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο, στηρίζοντας μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής την οικονομική δραστηριότητα.

«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει πολλά και συνεχίζει να κάνει πολλά. Ωστόσο, εάν συνεχιστεί να επιδεινώνεται η κατάσταση, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παίξει σημαντικότερο ρόλο».

Ψήφο εμπιστοσύνης σε Λαγκάρντ

Ερωτηθείς για την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ ως προέδρου της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθηση του ότι "θα είναι καταπληκτική".

«Και αυτό το λέω από το γεγονός ότι την γνωρίζω για πάρα πολύ καιρό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν έχει καμία αντίρρηση σε ό,τι αφορά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικό με τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας.

Σχολιάζοντας εξάλλου πρόσφατα δημοσιεύματα για μια πιθανή τοποθέτηση του στο "τιμόνι" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται. "Είναι τιμή μου, αλλά δεν είμαι διαθέσιμος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...