Κύπρος

Κλιμακώνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο - Ξεκινούν την καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο

«Σε λίγο θα μπούμε στα Βαρώσια (κλειστή πόλη Αμμοχώστου) μαζί με τα μέλη της ομάδας καταγραφής περιουσιών», ανέφερε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι τηλεφωνικά σήμερα το πρωί σε εκπομπή του τουρκικού καναλιού NTV. «Έχουμε κάποια αδρά στοιχεία στα χέρια μας. Αυτά πρέπει να τα επικαιροποιήσουμε».

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι επιταχύνονται οι εργασίες για το άνοιγμα της «πόλης φάντασμα», όπως είναι γνωστά τα Βαρώσια, και λέγοντας ότι «σήμερα προχωρούμε στην εφαρμογή της απόφασης για την καταγραφή» περιουσιών, ανακοίνωσε ότι η ομάδα ειδικών θα έκανε σήμερα την πρώτη της επιθεώρηση επί του εδάφους και θα πήγαινε και ο ίδιος μαζί τους.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του NTV, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι το ψευδοκράτος, πριν κάνουν ένα βήμα θα πρέπει να δουν την κατάσταση των περιουσιών, «που ανήκαν στους παλιούς ιδιοκτήτες, τους Ελληνοκύπριους». Σημαντικό, πρόσθεσε, είναι το γεγονός ότι έλαβαν απόφαση να κάνουν την εργασία αυτή της καταγραφής χωρίς να παραβιαστούν τα ατομικά αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ (Ίδρυμα Βακουφίων).

«Τώρα προχωράμε στην εφαρμογή. Θα κάνουμε σιγά σιγά έρευνα επί του εδάφους για την κατάσταση αυτών των κτιρίων, της υποδομής της πόλης, την κατάσταση των τουριστικών καταλυμάτων. Μετά την ολοκλήρωση αυτή της έρευνας θα αποφασίσουμε με ποιον τρόπο τα κλειστά Βαρώσια θα αποτελέσουν μέρος της κοινωνικής ζωής. Τη στασιμότητα των κλειστών Βαρωσίων, το να μείνουν έτσι, δεν το δεχόμαστε».

Δεν μπορεί, είπε, να συνεχίσει να είναι στρατιωτική περιοχή και οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα στις περιουσίες εκεί να μην έχουν κανένα δεσμό/επαφή. Θα κάνουμε την περιοχή μέρος της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων. «Αυτό θα γίνει μονομιάς ή σταδιακά, θα το αποφασίσουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα της εργασίας που γίνεται. Η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί».

Δεν είναι πολύ ρεαλιστικό, σημείωσε, να συμβεί αυτό μια φορά – να ανοίξουν δηλαδή τα Βαρώσια στην ολότητά τους μονομιάς – ίσως σταδιακά, συμπλήρωσε. Σε κάθε περίπτωση η σημερινή κατάσταση δεν θα συνεχιστεί και ως «κυβέρνηση» είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το στάτους κβο να συνεχιστεί, «να σπάσουμε αυτή την δομή».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό του Facebook αναφέρθηκε στη σημερινή επίσκεψή του στα Βαρώσια και είπε ότι η «κυβέρνηση» είναι έτοιμη για εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα της κλειστής πόλης.

Όπως έγραψε, από σήμερα το πρωί η «ομάδα καταγραφής» στην κλειστής πόλης των Βαρωσίων μπήκε στην περιοχή και ξεκίνησε επιτόπιες εργασίες.

Ανέφερε ότι μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης ότι η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει.

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή που όπως είπε «έγινε σύμβολο του στάτους κβο».

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο».

Με τουρκική διοίκηση

Η εργασία για τα Βαρώσια δεν αφορά μόνο την καταγραφή του αριθμού των ερειπωμένων ή κατεστραμμένων κτιρίων στην περίκλειστη πόλη, αλλά και την καταγραφή των εγγράφων και τίτλων ιδιοκτησίας όλων των περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένων και εκείνων του ΕΒΚΑΦ, ανέφερε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Μετά από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ο κ. Τατάρ ρωτήθηκε εάν σήμερα άρχισε η καταγραφή από τη σχετική ομάδα στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Απάντησε ότι σε αυτή την καταγραφή συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα έγγραφα είτε από το «τμήμα» βακουφίων, είτε από αλλού και μέσω της Άγκυρας περιλαμβανομένων. Μετά την καταγραφή θα γίνουν και άλλα βήματα, αλλά η πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρη, ανέφερε ο κ. Τατάρ. «Δεν μπορώ να δώσω τώρα ημερομηνία, αλλά πρόθεσή μας είναι να ανοίξει η περιοχή για εγκατάσταση υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...