Κίνα

Κίνα: Φιλοδοξία της είναι να δημιουργήσει τον πιο υπερσύγχρονο και τεχνολογικά εξοπλισμένο στρατό

Τη «λευκή βίβλο» της κινεζικής άμυνας παρουσίασε σήμερα το Πεκίνο, γνωστοποιώντας τη φιλοδοξία της να δημιουργήσει σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο στρατό και κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν την παγκόσμια σταθερότητα.

«Η στρατηγική αντιπαλότητα οξύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζεται στο κείμενο, το οποίο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν προσαρμόσει τη στρατηγική τους σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια και έχουν λάβει «μονομερή μέτρα». Η Ουάσινγκτον «προκάλεσε και ενέτεινε την αντιπαλότητα μεταξύ μεγάλων δυνάμεων αύξησε σημαντικά τις δαπάνες της για την άμυνα, απέκτησε νέες δυνατότητες στους τομείς των πυρηνικών, του διαστήματος, της κυβερνοασφάλειας και της αντιπυραυλικής άμυνας και υπονόμευσε την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα».

Η δημοσίευση της λευκής βίβλου γίνεται την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είναι τεταμένες, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ. Οι δύο χώρες επιδίδονται σε εμπορικό πόλεμο από το 2018 και βρίσκονται σε αντιπαράθεση για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το Πεκίνο εγκαθιστά στρατιωτικό εξοπλισμό στα νησιά που ελέγχει στη θάλασσα αυτή, ενώ η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι οι ενέργειές του απειλούν την ασφάλεια της περιοχής.

Ο κινεζικός στρατός επιθυμεί να ενισχύσει τις τεχνολογικές του δυνατότητες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά από τους στρατούς άλλων χωρών».

Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ ώθησε το Πεκίνο να αυξήσει τις προσπάθειές του να αναπτύξει δικές του τεχνολογικές καινοτομίες από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί και ο κινεζικός στρατός, εκτιμά ο Λάιλ Μόρις αναλυτής της Rand Corporation στις ΗΠΑ. Ο κινεζικός στρατός βρίσκεται πίσω σε σχέση με τον αμερικανικό «όμως μειώνει γρήγορα τη διαφορά», επισημαίνει ο ίδιος.

Η Κίνα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό παγκοσμίως, αν και βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, ενώ επιμένει για τον ειρηνικό χαρακτήρα του στρατού της, «μιας σταθερής δύναμης για την παγκόσμια ειρήνη».

Στη λευκή βίβλο για την Άμυνα τονίζεται επίσης ότι θα «κατασταλούν» οι αυτονομιστικές τάσεις στο Θιβέτ, αλλά και στην Σιντζιάνγκ, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι Ουιγούροι.

Στο θέμα της Ταϊβάν, της οποίας σημαντικότερος σύμμαχος είναι οι ΗΠΑ, το Πεκίνο εμφανίζεται ακόμη πιο αυστηρό. Το νησί αυτό των 23 εκατομμυρίων κατοίκων κυβερνάται από ένα καθεστώς αντίπαλο σε αυτό του Πεκίνου, όμως η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της.

«Η Κίνα πρέπει και πρόκειται να επανενωθεί», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Η Ταϊβάν απάντησε αμέσως εκφράζοντας την αγανάκτησή της για «τις πολλές παράλογες αναφορές» στην κινεζική λευκή βίβλο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πρόσφατα την πώληση όπλων αξίας 2,2 δισεκ. δολαρίων στη Ταϊβάν. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δικαιολόγησε την απόφαση αυτή θυμίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει δεσμευθεί να μην καταφύγει στη χρήση βίας, αν η Ταϊβάν προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησία της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...