Κόσμος

Θυγατρική του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει... τυχαία τις θέσεις 150 πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη

Ένα σώμα που συνδέεται με το ΝΑΤΟ δημοσίευσε κατά λάθος ένα έγγραφο το οποίο αποκάλυψε τις τοποθεσίες πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την Washington Post. Το έγγραφο στη συνέχεια διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε με μια τελική έκδοση της έκθεσης στην οποία παραλείφθηκε το που φυλάσσονται οι βόμβες των ΗΠΑ.

Μια έκδοση του εγγράφου με τίτλο "Μια νέα εποχή για πυρηνική αποτροπή; Εκσυγχρονισμός, έλεγχος των εξοπλισμών και συμμαχικές πυρηνικές δυνάμεις », δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. Έγινε γραπτή δήλωση από έναν Καναδό γερουσιαστή για την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η οποία εξέτασε το μέλλον της πολιτικής πυρηνικής αποτροπής του οργανισμού.

Αλλά μερικούς μήνες αργότερα έγινε μια παραπομπή που φαινόταν να αποκαλύπτει την τοποθεσία περίπου 150 αμερικανικών πυρηνικών όπλων που αποθηκεύονται στην Ευρώπη.

Αντίγραφο του εγγράφου δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την βελγική εφημερίδα De Morgen, με την ένδειξη "Αυτές οι βόμβες αποθηκεύονται σε έξι αμερικανικές και ευρωπαϊκές βάσεις σε: Kleine Brogel στο Βέλγιο, Büchel στη Γερμανία, Aviano και Ghedi-Torre στην Ιταλία, Volkel στην Ολλανδία, και Incirlik στην Τουρκία. "

Πρακτικά, ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν θέτουν σε κίνδυνο τη θέση των πυρηνικών όπλων της Αμερικής στην ήπειρο.

"Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες της πυρηνικής στάσης του ΝΑΤΟ", δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, τον οποίο ανέφερε η Post, ο οποίος πρόσθεσε "Αυτό δεν είναι επίσημο έγγραφο του ΝΑΤΟ".

Ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, είδαν την έκθεση ως επιβεβαίωση ενός ανοικτού μυστικού. "Τέλος, στο μαύρο - άσπρο: Υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο", ανέφερε η  De Morgen. "Το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει το χειρότερο κρυμμένο μυστικό της Ολλανδίας", ανέφερε ο ολλανδικός τηλεοπτικός σταθμός RTL News.

Η παρουσία των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη δεν ήταν πραγματικά «έκπληξη», δήλωσε ο Kingston Reif, διευθυντής για την πολιτική αφοπλισμού και μείωσης των απειλών στον Σύνδεσμο Ελέγχου των Όπλων. "Αυτό εδώ και πολύ καιρό ήταν αρκετά γνωστό." λέει η Washington Post

Και ενώ δεν υπήρξε ποτέ επίσημη αποκάλυψη αυτού του είδους όσον αφορά τα αποθέματα των ΗΠΑ, ένα διπλωματικό τηλεγράφημα από πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία αποκάλυψε ανησυχίες σχετικά με το πόσο χρόνο θα αποθηκευτούν τα όπλα.

"Η απόσυρση των πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία και ίσως από το Βέλγιο και την Ολλανδία θα μπορούσε να καταστήσει πολύ δύσκολο πολιτικά για την Τουρκία να διατηρήσει τα δικά της αποθέματα", αναφέρει το σημείωμα του Νοεμβρίου 2009 που συνέταξε ο Αμερικανός πρέσβης Philip Murphy.

Όπως σημειώνει η Post, η τοποθέτηση των αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη προέρχεται από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη δεκαετία του 1960, σχεδιασμένη τόσο ως αποτρεπτικό παράγοντα στη Σοβιετική Ένωση όσο και ως ποινή αποτροπής ψυχρού πολέμου, καθώς και για να πείσει τα ευρωπαϊκά έθνη ότι δεν χρειάζεται να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...