Κόσμος

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν - Μυστική ψηφοφορία θέλουν Ιταλία – Πολωνία


Άρχισε ξανά λίγο μετά τις 08:00 η Σύνοδος Κορυφής για τον… νέο Γιούνκερ και όχι μόνο. Το πρωινό… διακόπηκε ξανά για νέες συζητήσεις! Η Ιταλία, Κύπρος κι άλλες χώρες ζητούν μυστική ψηφοφορία κατά του Φρανς Τίμερμανς! Οι 28 έχουν ακόμα τρεις ώρες περιθώριο να τα βρουν, δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης.

Ποιος θα είναι τελικά ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν μετά το τέλος της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ; Χωρίς… κινητά και με τις διαπραγματεύσεις να έχουν ξεκινήσει από τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής (30.06.2019) και τον Ιούλιο να βρίσκει τους 28 ηγέτες της Ε.Ε…. άυπνους, η Σύνοδος Κορυφής άρχισε ξανά περίπου στις 08:00 και άπαντες αναρωτιούνται αν το «κονκλάβιο» των 28 θα βγάλει λευκό καπνό!

Η Σύνοδος Κορυφής διακόπηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα αλλά και ξανά τα ξημερώματα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΝτόναλντΤούσκ να ξεκινά δεύτερο γύρο διμερών συναντήσεων μήπως και βρεθεί η χρυσή τομή για τον άνθρωπο που θα γίνει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Με τη Σύνοδο σε… διάλειμμα, συνεδρίασαν και οι ηγέτες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό ΛαϊκόΚόμμα.

Περίπου στις 08:00 οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επέστρεψαν στην αίθουσα του Συμβουλίου. Μόνο που κάποιες από τις καρέκλες ήταν άδειες. Και σχεδόν δυο ώρες μετά, το πρωινό διακόπηκε ξανά (!) για νέες διαβουλεύσεις.
https://twitter.com/PrebenEUspox/status/1145573078749122560?ref_src=twsrc%5Etfw

Σύνοδος Κορυφής με μυστική ψηφοφορία;

Και ενώ η Σύνοδος Κορυφής άρχισε ξανά, «κυκλοφόρησε» η πληροφορία πως μια ομάδα κρατών ζητούν να γίνει μυστική ψηφοφορία για να βγει από το τραπέζι το όνομα του Φρανς Τίμερμανς, του υποψηφίου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ La Stampa, Μάσιμο Μογκέρι, οι χώρες που ζητούν να γίνει μυστική ψηφοφορία για να… φύγει από τη μέση ο Τίμερμανς είναι η Ιταλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Κύπρος, σύμφωνα με πηγές.

Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες διαφωνούν με το ενδεχόμενο μυστικής ψηφοφορίας. Αντίθετος είναι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Politico. Ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε ότι ο Τουσκ δενπροτίθεται να κάνει το χατίρι του… αντι-Τίμερμανς μπλοκ. Σύμφωνα με άλλο κορυφαίο διπλωμάτη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν άλλες τρεις ώρες περιθώριο για να καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Μοιραία, το… ρεκόρ που κατείχε η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2015, «έσπασε». Τότε, η Σύνοδος Κορυφής για την ελληνική κρίση είχε ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου και τελείωσε στις 13 του μήνα, περίπου στις 10:00 το πρωί. Η Σύνοδος Κορυφής για να βρουν οι 28 τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τον νέο Επίτροπο Εξωτερικών και να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα καλύψουν άλλες θέσεις «κλειδιά» στην Ε.Ε., τραβάει… πολύ περισσότερο.

Πλέον, «ακούγεται» όλο και περισσότερο το αίτημα να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής, πιθανότατα στις 15 Ιουλίου.

Θρίλερ για γερά νεύρα

Όλα αυτά ενώ αρχικά έμοιαζε πιθανή μια συμφωνία που προέβλεπε πως θα οριζόταν ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς. Όμως οι διαπραγματεύσεις φάνηκαν να σκοντάφτουν σε δύο από τα άλλα αξιώματα: την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον θώκο του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διαπραγματευτές.

Στόχος ήταν να υπάρξει συμφωνία για τέσσερα κορυφαία αξιώματα, που συμπεριλαμβάνουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η πηγή. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απαίτησεανάμεσα στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να είναι δύο γυναίκες, αλλά και να υπάρξει γεωγραφική ισοκατανομή, κάτι που σημαίνει ότι ένα από τα αξιώματαθα το αναλάβει κάποια προσωπικότητα από την ανατολική Ευρώπη.

«Η Σύνοδος ήταν πολύ άσχημα προετοιμασμένη», σχολίασε Ευρωπαίοςδιπλωμάτης, προφανώς δυσαρεστημένος από τις ανεπαρκείς κατ’ αυτόν διαβουλεύσεις που έγιναν πριν υποβληθεί στους 28 η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές