Κοινωνία

Η στιγμή που ορμητικοί χείμαρροι παρασύρουν τα πάντα στην Αλεξανδρούπολη: Πανικός και 10 τραυματίες (βίντεο)


Το βίντεο ντοκουμέντο δείχνει την κατάσταση που έζησαν οι κάτοικοι μέσα και έξω από τα σπίτια τους. Ανυπολόγιστες καταστροφές σε Ροδόπη και Αλεξανδρούπολη...

Συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η εκδήλωση των οποίων άρχισε χθες λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα. Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι οικισμοί της Μάκρης, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας, όπου, λόγω της χαλαζόπτωσης, σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις, οικίες και οχήματα.

Συνολικά δέκα άτομα, τα οποία τραυματίστηκαν στη διάρκεια της κακοκαιρίας, προσήλθαν χθες το βράδυ στο Τμήμα Εκτάκτων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΕΠ, Κώστα Παπαθεοδώρου, μόνο το ένα εξ’ αυτών, ένας 66χρονος, που έφερε χτύπημα στο κεφάλι από πτώση, έχρηζε νοσηλείας, ενώ τα άλλα εννέα χαρακτηρίζονται ως ελαφρά περιστατικά καθώς αφορούσαν κυρίως τραυματισμό από τη χαλαζόπτωση.

Η κακοκαιρία χτύπησε την Αλεξανδρούπολη και τον Ίασμο στη Ροδόπη, απ’ όπου και το επόμενο βίντεο ντοκουμέντο…

https://www.facebook.com/v3.3/plugins/video.php?app_id=129517283753229&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fconnect%2Fxd_arbiter.php%3Fversion%3D44%23cb%3Df36227a1aa1356%26domain%3Dwww.newsit.gr%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.newsit.gr%252Ff1c34b636dfd698%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fxronos.gr%2Fvideos%2F1132286833633956%2F&locale=de_DE&sdk=joey&width=640

Στο… 105% εκτιμά τη ζημία που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί στην περιοχή της Μάκρης ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μάκρης Έβρου, Δημοσθένης Χατζηνικολάου. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σφοδρή κακοκαιρία με την έντονη χαλαζόπτωση έχει πλήξει το 90% των ελαιόδεντρων.

«Από τη Μεσημβρία μέχρι την περιοχή του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης η ζημιά είναι στο 105%. Όλος ο καρπός κάτω. Από τις ελιές της Μάκρης να έχει μείνει μόλις το 10%. Μεγάλη η ζημιά, δεν έχω ξαναζήσει κάτι ανάλογο. Ήδη περιμένουμε γεωπόνους του ΕΛΓΑ για μία πρώτη εκτίμηση της καταστροφής», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου.

Σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο της Μάκρης έχει ενταχθεί ήδη στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών, καθώς έχει δρομολογηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου προϊόντος ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

«Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η Περιφέρεια ήταν παρούσα στο συμβάν», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Άμεσα η Πολιτική Προστασία επικοινώνησε με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης της πληγείσας, από τη χαλαζόπτωση και την έντονη κακοκαιρία, περιοχής και να κινηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Επικοινώνησα αμέσως και με τον ΕΛΓΑ για να έχουμε άμεση εκτίμηση των ζημιών, ενώ από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής», πρόσθεσε.

Εικόνες καταστροφής στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη δέχθηκε, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, 30 κλήσεις και πραγματοποίησε 11 κοπές δέντρων, ενώ στον όμορο Νομό Ροδόπης, όπου επίσης εκδηλώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, δέχθηκε 79 κλήσεις και πραγματοποίησε 28 κοπές δέντρων και 20 αντλήσεις.

Τα όποια προβλήματα ηλεκτροδότησης, που σημειώθηκαν λόγω πτώσης στύλου, αποκαταστάθηκαν άμεσα, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Δικτύου Περιοχής Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Βαβίας. «Χθες, με την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, τα συνεργεία μας βγήκαν αμέσως και έκαναν αποκαταστάσεις. Δεν αφήσαμε καθόλου τους καταναλωτές χωρίς ρεύμα. Δημιουργήσαμε στην Αλεξανδρούπολη ομάδα δράσης και άμεσα επιληφθήκαμε της όλης κατάστασης, σε συνεργασία και με την Πυροσβεστική, η οποία βοήθησε στο κόψιμο των δέντρων», επισήμανε ο κ. Βαβίας.

Επίσης, με ανακοινώσεις τους, ο Δήμος και η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά στις κατασκηνώσεις της Μάκρης είναι ασφαλή, ενώ δεν σημειώθηκαν καταστροφές στις εγκαταστάσεις τους.

Τέλος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι απροσπέλαστη καθίσταται η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ξάνθης-Αλεξανδρούπολης λόγω πλημμύρας. Ως εκ τούτου αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια για Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη μέχρι νεοτέρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...