Κοινωνία

Ερρίκος Ντυνάν: Οικογένεια εγκεφαλικά νεκρού δωρίζει τα όργανά του σε 6 ασθενείς

Η οικογένεια ενός εγκεφαλικά νεκρού 50χρονου ασθενούς πήρε τη γενναία απόφαση να δωρίσει τα όργανά του, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε έξι ασθενείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να συνεχίσουν τη μάχη τους για τη ζωή. Η όλη επιχείρηση για τη λήψη των οργάνων κινητοποίησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

 

Μια από τις μεγαλύτερες στα ελληνικά χρονικά «γέφυρες ζωής» μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για έξι συνανθρώπους μας στήθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες με αφετηρία τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και τη δωρεά οργάνων από 50χρονo ασθενή που έχασε τη δική του μάχη, ύστερα από δυστύχημα.

Η οικογένεια του ατυχούς ασθενούς, του οποίου διαπιστώθηκε ο θάνατος του εγκεφαλικού στελέχους έπειτα από τις απαιτούμενες κλινικές εξετάσεις, πήρε τη θαρραλέα απόφαση να κάνει «δώρο ζωής» δίνοντας ζωτικά όργανα του 50χρονου σε έξι ασθενείς οι οποίοι έχρηζαν μεταμόσχευσης.

Ακολούθησε μια μαραθώνια επιχείρηση για τη λήψη οργάνων, που κινητοποίησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, υπό την γενική εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος καθόρισε και την επιλογή των ληπτών.

Ειδικότερα, βρέθηκαν συμβατοί ασθενείς για λήψη οργάνων και δόθηκαν η καρδιά, το ήπαρ, οι νεφροί, δέρμα και οι κερατοειδείς του άτυχου δότη. Σε πλήρη συνεργασία με τον ΕΟΜ, όλα τα όργανα «ταξίδεψαν» σε διαφορετικά νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

 

Η καρδιά του 50χρονου πλέον χτυπά ξανά για ασθενή του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, το ήπαρ του μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, οι κερατοειδείς σε ασθενή στο Αττικό, το δέρμα σε ασθενή στο ΓΝΑ «Γιώργος Γεννηματάς» και οι νεφροί σε δύο συμβατούς νεφροπαθείς που νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό και στο Λαϊκό Νοσοκομείο, αντίστοιχα.

Οι λήπτες, έτσι, απέκτησαν μία νέα ευκαιρία για να κερδίσουν τη μάχη που δίνουν για τη ζωή τος χάρη στην ανιδιοτελή γενναιοδωρία της οικογένειας του δότη. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που οργάνωσε την όλη επιχείρηση για τη λήψη των οργάνων.

Επισημαίνεται ότι η ΜΕΘ του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center από την έναρξη της λειτουργία της έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων σώματος, συμβάλλοντας στην αξιοποίηση περίπου 400 μοσχευμάτων που έχουν χαρίσει ζωή σε αντίστοιχους ασθενείς. Τον συντονισμό της νέας «γέφυρας ζωής» και την άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΜ σε κάθε στάδιο της επιχείρησης, είχε η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσηλευτικού κέντρου, κα Σιμόνα Βιρτζίλι.

«Όταν ο θάνατος στην Εντατική είναι πλέον γεγονός και ακολουθούνται όσα επιτρέπει η επιστήμη και το νομικό πλαίσιο, είναι ηθική υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στην οικογένεια του εκλιπόντος και να προτείνουμε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων», δήλωσε με την ολοκλήρωση της πολύωρης επιχείρησης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, κ. Θέμος Χαραμής, μεταφέροντας και τις ευχαριστίες της Διοίκησης και του προσωπικού του νοσηλευτικού κέντρου στην οικογένεια του δότη για την αξιοθαύμαστη πράξη ανθρωπισμού, τη μεγαλοψυχία και τη γενναιότητά της. «Το Ερρίκος Ντυνάν θα συνεχίσει να συμβάλλει καθοριστικά στη γενικότερη προσπάθεια για τη δωρεά οργάνων, με τη βεβαιότητα ότι αποτελεί μια κοινωνική αναγκαιότητα και μια νίκη ζωής…», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...