Περιβάλλον

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα - Κατέρρευσαν κτίρια - Σειρά μετασεισμών ταρακουνάει την Αττική (upd5)


Ανανέωση 15:35

Δύο κατοικίες στη Δραπετσώνα και στα Πετράλωνα αντίστοιχα κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Όσον αφορά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ο κ. Πέτσας είπε ότι λειτουργούν κανονικά, αλλά υπήρξε υπερφόρτωση του δικτύου.

Ανανέωση 14:57

Κατέρρευσε ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού 90 και έχει προκληθεί ζημιές σε όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο κτίριο ανέφερε πριν από λίγο ο ΣΚΑΙ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αναφορά για τραυματίες. Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ.

Έως αυτή την ώρα έχουν σημειωθεί τρεις μετασεισμοί, έντασης, 3,2, 2,4 και 3,6.

https://www.tvopen.gr/ethnoslive

 

Λέκκας: Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ήρεμοι τις επόμενες ώρες

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Ανανέωση 14:51

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Αττική. Και αυτός ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές του λεκανοπεδίου.

Ανανέωση 14:40

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή για εκκένωση όλων των δημοσίων κτιρίων, ενώ εκτός λειτουργίας βρίσκεται το Μετρό.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Τσελέντης: Δείχνει να είναι ο κύριος σεισμός

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ Τσελέντη που μίλησε στον news.gr ο σεισμός είχε ως επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή των Δερβενοχωρίων, περίπου 13 χιλιόμετρα από την Αθήνα και η ισχύς του υπολογίστηκε στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Αρχικό κείμενο

Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 14:13 σήμερα το μεσημέρι στην Αττική. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο προσδιορίζεται 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και και σε μόλις 12 χιλιόμετρα βάθος.

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αρκετά αισθητός λόγω του μικρού του εστιακού βάθους.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 34χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Μετά τη σεισμική δόνηση, και ενδεχομένως λόγω υπερφόρτωσης δικτύου, υπήρξε πρόβλημα στις επικοινωνίες, ενώ σημειώθηκαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κόρινθο, Αίγινα, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, βόρεια Εύβοια, Σύρο, Τανάγρα, Λιβαδειά, Ελευσίνα, Χαλκίδα και στην Ιτέα.

Δείτε τη στιγμή του σεισμού:

https://www.youtube.com/watch?v=MKkhDDEUTHo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ