Κόσμος

Εφαρμογή κυρώσεων κατά της Άγκυρας από ΕΕ: "Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παγώνει τα δάνεια προς την Τουρκία"

Ξεκίνησε η εφαρμογή των ευηρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, με την αρχή να γίνεται με οικονομική επίθεση στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων "παγώνει" τα δάνεια προς την Τουρκία τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους.

Η έναρξη της εφαρμογής των κυρώσεων είναι μια θετική εξέλιξη. Ακόμα και αν η Άγκυρα παραμείνει ανένδοτη στα σχέδιά της όπως ισχυρίζεται, η ενεργοποίηση των κυρώσεων θα υποβαθμίσει την ήδη ασθμαίνουσα οικονομία της Τουρκίας και πιθανώς θα οδηγήσει σταδιακά την τουρκική ηγεσία σε δεύτερες σκέψεις.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ/EIB) δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια στην Τουρκία που να σχετίζονται με έργα του δημόσιου τομέα τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους ενώ προχωρά σε αναθεώρηση της στρατηγικής της.

Η κίνηση εντάσσεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα να επιβάλει κυρώσεις συμβολικά στην Τουρκία για τις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο στα ανοικτά της Κύπρου. Ωστόσο το... αυτί του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν φαίνεται να μην ιδρώνει αφού όπως είπε με αφορμή την 96η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης οι κυρώσεις δεν θα σταματήσουν τη χώρα του από το να κάνει πράξη όσα δικαιούται.

«Ως τράπεζα της ΕΕ, η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, θα λάβει μια περιοριστική προσέγγιση όσον αφορά την υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμβούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς», δήλωσε εκπρόσωπος της EIB στο Reuters.

Η EIB, που είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δανειστής της Τουρκίας, έχει δαπανήσει μεταξύ 0,4 δισεκ. ευρώ και 2,2 δισεκ. ευρώ τον χρόνο στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Το πάγωμα αυτό δεν αναμένεται αυτή τη στιγμή να επηρεάσει τα έργα του ιδιωτικού τομέα και η τράπεζα θα μπορεί και πάλι να υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ πριν το τέλος του έτους εάν λάβει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που βρίσκονται στο Συμβούλιο της EIB.

«Η αξιολόγηση της στρατηγικού προσανατολισμού της Τράπεζας για τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...