Κοινωνία

Εικόνες πανικού από το κέντρο της Αθήνας μετά τον σεισμό - Ξύπνησαν μνήμες 1999! (εικόνες, βίντεο)

Ισχυρότατος σεισμός 5,3 βαθμών έπληξε πριν λίγο την Αθήνα, με το επίκεντρό του να προσδιορίζεται 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας και σε εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.

Σοκαριστικές είναι οι πρώτες εικόνες από το κέντρο της Αθήνας, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός:

Ο δυνατός σεισμός που ταρακούνησε πριν από λίγη ώρα την Αθήνα με επίκεντρο την Μαγούλα ξύπνησε άσχημες μνήμες του μεγάλου σεισμού το 1999.

Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που ταρακουνήθηκαν τα κτίρια στην πόλη της Αθήνας, ενώ υπάρχουν προβλήματα στις επικοινωνίες. Λίγα λεπτά αργότερα το ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ανέφερε πως η σεισμική δόνηση ήταν στα 23 χλμ Βορειοδυτικά της Αθήνας, 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας και δίνει ένταση 5,1 Ρίχτερ.

Τον Σεπτέμβρη του 1999, 5,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πρωτεύουσα. Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας άφησε πίσω του 143 νεκρούς και χιλιάδες αστέγους. Περίπου 50.000 κτήρια γκρεμίστηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά να πρέπει να κατεδαφιστούν.  Το κόστος της ζημιάς υπολογίστηκε σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.

Ο σεισμός χτύπησε στις 3 παρά τέσσερα λεπτά το μεσημέρι της Τρίτης, 7 Σεπτεμβρίου, και είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στο Μενίδι και τα Άνω Λιόσια. Σε μια περιοχή δηλαδή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η ισχύς του ήταν 5,9 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, και το εστιακό βάθος του λιγότερο από 10 χιλιόμετρα, γεγονός που έκανε το χτύπημα στην πόλη τόσο φονικό.

Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου του 99 το σημείο που έδωσε τον σεισμό εθεωρείτο ακίνδυνο. Βρισκόταν μεν κοντά σε σεισμική ζώνη -αυτήν του Κορινθιακού Κόλπου που είχε δώσει και τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το 1981, με τα 20 θύματα- αλλά εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής, που οι σεισμολόγοι το θεωρούσαν ασεισμικό.

Όπως είναι λογικό, οι περιοχές που βρίσκονταν πιο κοντά στο επίκεντρο ήταν αυτές που επλήγησαν και περισσότερο. Κι επειδή μιλάμε για δήμους σχετικά φτωχικούς (Μενίδι, Άνω Λιόσια, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Μεταμόρφωση κ.λπ) με κατασκευές είτε άναρχες, είτε όχι ιδιαίτερα γερές, το μέγεθος της καταστροφής πολλαπλασιάστηκε.

Το ρεπορτάζ του Associated Press απο τον μεγάλo σεισμό της Αθήνας:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...