Οικονομία

Δυσάρεστη πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα: "Τουλάχιστον 10ετία για να φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα" - Αυτή είναι η σημερινή ανάπτυξη!

Δυσάρεστη είναι η εκτίμηση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας, αναφορικά με την οικονομική πορεία και τον στόχο των προ κρίσης επιπέδων σε εισοδήματα και ανάπτυξη.

Τουλάχιστον μια 1οετία θα χρειαστεί η χώρα μας για να ανακάμψει πλήρως από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που "σάρωσε" τα νοικοκυριά τα προηγούμενα χρόνια. Ο κίνδυνος φτώχεια είναι ακόμα υπαρκτός ενώ η βελτίωση δεν είναι εμφανής στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη» και ότι «μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Nτόλμαν μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλή για χώρα που υπέστη τόσο μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτήρισε επίσης υψηλή την ανεργία, ενώ σημείωσε ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει, πρόσθεσε, και εκτίμησε ότι οι πολιτικές στην αγορά εργασίας είναι άκαμπτες. Εκτίμησε δε ότι θα χρειαστεί μια 10ετία για να επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα.

Ανέφερε πάντως πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα, ήπια επιστροφή της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης, εκτιμώντας πως μακροχρόνια θα υπάρχει βελτίωση των μεγεθών.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους, «που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη», χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, εκτίμησε, επίσης, ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη καλύτερου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Για μεγαλύτερη ανάπτυξη χρειάζεται, όπως είπε, καλύτερο μείγμα δημοσιονομικών πολιτικών, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας για δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μείωση της γραφειοκρατίας, τραπεζικός δανεισμός φιλικός για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού.

Ο κ. Ντόλμαν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τραπεζών αναφέροντας πως παραμένουν ελλειμματικές κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σημαντικό πρόβλημα και οι πιστώσεις μειώνονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...