Κοινωνία

Γεωλόγος στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Δεν δίνει μεγάλους σεισμούς αυτό το ρήγμα

"Δεν δίνει μεγάλους σεισμούς αυτό το ρήγμα" είπε αποκλειστικά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γεωλόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών  καθησυχάζοντας τους Αθηναίους και καταρρίπτοντας εν τη γενέσει τους σενάρια σχετικά με τον σεισμό της Αθήνας το 1999 και σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας.

Μπορεί η δόνηση να αναστάτωσε τους Αθηναίους και να έγινε αισθητή μέχρι τα νησιά, αλλά λόγος ανησυχίας δεν υφίσταται. Ζημιές δεν υπήρξαν, ενώ η διακοπή ρεύματος σε κάποιες περιοχές και τα προβλήματα στις επικοινωνίες ήταν προσωρινά.

Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 ρίχτερ και είχε επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12 χιλιόμετρα.

Κι επειδή όπως αναμένεται σε τέτοιες περιπτώσεις οι ανεύθυνοι και υπεύθυνοι θα ξεσαλώσουν συνιστάται ψυχραιμία. Ο τρόμος πουλάει σε δελτία και διαδίκτυο. Μόνο που όσοι δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου θυμούνται τους ομηρικούς καβγάδες των σεισμολόγων μετά από κάθε ισχυρή δόνηση και τις βεντέτες τους που κρατούν ακόμη...

Κι επειδή δεν θα μπορέσουν να συνδέσουν αυτόν τον σεισμό με της Αθήνας του 1999 είναι μαθηματικώς βέβαιον πως θα αρχίσει η άλλη "καραμέλα" ότι δήθεν οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να διεγερθούν και άλλα σεισμικά ρήγματα, όχι μόνο στην εγγύτερη περιοχή, αλλά και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο....

Οι κυριότεροι σεισμοί που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως αναφέρει το seismoi.gr είναι:

  • 427 π.X.: Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα, Εύβοια, Βοιωτία και μερικώς στον Ορχομενό. Κατά τις αναφορές του Θουκυδίδη, η πιθανή εστία ήταν η Αταλάντη.
  • 426 π.X. : Το καλοκαίρι του έτους αυτού, από ισχυρό σεισμό στην ευρεία περιοχή της Αταλάντης, μετατοπίστηκε η βορειο-ανατολική γωνία του Παρθενώνα.
  • 420 π.X.: Το καλοκαίρι του έτους αυτού, σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα.
  • 3-9-1705 : Στην Αθήνα έγινε αισθητή σεισμική δόνηση που προερχόταν από την περιοχή ανάμεσα στον Ωρωπό και στις Πλαταιές, γύρω στα 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
  • 13-6-1785 : Σεισμική δόνηση με επίκεντρο τον Ωρωπό, 35 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας.
  • 17-9-1805 ή 17-11-1805 : Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή τις νυχτερινές ώρες στην Αθήνα.
  • 8-8-1853 : Στην Αθήνα έγινε αισθητός σεισμός, πιθανόν 6 Ρίχτερ.
  • 17-1-1874 : Το πρωί έγινε σεισμική δόνηση που πιθανόν είχε επίκεντρο την Αθήνα.
  • 24-2-1981 : Αισθητή ισχυρή σεισμική δόνηση 6,8 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, 77 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Μετά 6 ώρες σημειώθηκε μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ στα 60 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
  • 7-9-1999 : Αισθητή ισχυρή σεισμική δόνηση 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο την Πάρνηθα προκάλεσε τον θάνατο 140 περίπου ατόμων καθώς και πολλές καταρρεύσεις κτιρίων.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...