Οικονομία

«Βόμβα» στην αγορά - Ο μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ K. Komárek κατέθεσε δημόσια προσφορά για το 100% των μετοχών

Βόμβα μεγατόνων έσκασε στο μετεκλογικό τοπίο σήμερα το πρωί στρέφοντας τα βλέμματα από το πολιτικό αποτέλεσμα της κάλπης στις ραγδαίες ανακατατάξεις που δρομολογούνται στον επιχειρηματικό χάρτη.

Με μια κίνηση ματ που ελάχιστοι ανέμεναν στην αγορά και ειδικά μια ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ, o Τσέχος επιχειρηματίας Karel Komárek ιδιοκτήτης της KKCG, υπέβαλε μέσω της εταιρείας SAZKA Group, προαιρετική Δημόσια Πρόταση για την εξαγορά του 100% των μετοχών του ομίλου, προσφέροντας στους υπόλοιπους μετόχους του ΟΠΑΠ τίμημα 9,12 ευρώ ευρώ ανά μετοχή. Το προσφερόμενο τίμημα είναι χαμηλότερο κατά 9,25% από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 10,05 ευρώ και αποτιμά το σύνολο της χρηματιστηριακής αξίας του ΟΠΑΠ στα 2,909 δισ. ευρώ έναντι 3,2 δισ. ευρώ που αποτιμάτο χθες πριν τεθεί σήμερα το πρωί εκτός διαπραγμάτευσης.

Στόχος του 50χρονου Τσέχου επιχειρηματία ο οποίος σήμερα ελέγχει το 22,1% των μετοχών του ΟΠΑΠ μέσω της συμμετοχή του κατά 66,7% στην Emma Delta Hellenic Holdings Limited, είναι να συγκεντρώσει το σύνολο των μετοχών του ομίλου ΟΠΑΠ, και σε κάθε περίπτωση τέτοιο πλειοψηφικό ποσοστό το οποίο να τον βοηθήσει να λειτουργήσει ομαλά στην εταιρεία και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του.

Σήμερα -μετά και την αποχώρηση του Jiří Šmejc τον περασμένο Μάρτιο- ο Karel Komárek συμμετέχει -μέσω της κατά 100% ιδιόκτητης εταιρείας του SAZKA Group- με 67% στην η Emma Delta Hellenic Holdings Limited η οποία με τη σειρά της κατέχει το 33% του συνολικού αριθμού μετοχών του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται πως το SAZKA Group εκτός από τον ΟΠΑΠ, έχει συμμετοχές στην Lottoitalia και την Casinos Austria.

Στην EMMA HOLDINGS συμμετέχουν επίσης με 33% οι επιχειρηματίες Μελισσανίδης και Κοπελούζος. Κατέχουν δηλαδή σωρευτικά το 10,89% των μετοχών του ΟΠΑΠ με το υψηλότερο ποσοστό να ανήκει στον πρώτο.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση η εταιρεία GEORGIELLA Holdings και ο Γ. Μελισσανίδης δεν ενεργούν συντονισμένα για τους σκοπούς της  δημόσιας πρότασης.

Η δημόσια πρόταση αφορά στο 100% των μετοχών, ήτοι στο υπόλοιπο 67% των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά και το οποίο ελέγχουν οι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.

Απευθύνεται τόσο στους άλλους δύο μεγάλους μετόχους του ΟΠΑΠ όσο και στο ευρύ επενδυτικό κοινό και τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν το 67% των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά. Το πολύ μεγάλο premium που προσφέρει ο Τσέχος επιχειρηματίας (σχεδόν 40%) από τη μια αντικατοπτρίζει το ισχυρό ενδιαφέρον του να αποκτήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μετοχών στην εταιρεία

Ο στόχος της ενίσχυσης του ποσοστού συμμετοχής του Τσέχου επιχειρηματία στον ΟΠΑΠ είναι να αποκτήσει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό ελέγχου που θα του διασφαλίζει μεγαλύτερα δικαιώματα και θα διευκολύνει αποφασιστικές κινήσεις, συγκριτικά με το σημερινό 22,1% που ελέγχει μέσω της Emma Delta.

Αναλυτικά τη δημόσια πρόταση μπορείτε να τη δείτε εδώ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...