Διατροφή

Αυτά τα 4 πράγματα θα σας συμβούν αν βάλετε στη ζωή σας τον κουρκουμά!

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία μας. 

Το «χρυσαφένιο» μπαχαρικό με την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση ωφελεί τη μνήμη, τις αρθρώσεις και όχι μόνο!

Τα οφέλη του κουρκουμά, που ονομάζεται επίσης κιτρινόριζα, είναι γνωστά εδώ και αιώνες, όμως τα τελευταία χρόνια έχει έρθει ξανά στο διατροφικό και επιστημονικό προσκήνιο.

Παράγεται κυρίως στην Ινδία αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ασίας και είναι ευρέως γνωστό ως συστατικό στο μείγμα κάρι. Σήμερα, το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης ή σε μορφή κάψουλας και χρησιμοποιείται σε σάλτσες για κρέας, σούπες ή και smoothies.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του κουρκουμά στην υγεία οφείλονται στο ενεργό συστατικό του, την κουρκουμίνη. Να σημειωθεί ότι η απορρόφηση της κουρκουμίνης από τον οργανισμό ενισχύεται όταν συνδυάζεται με το μαύρο πιπέρι.

1. Βελτίωση της μνήμης: Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε πληθυσμούς της Ασίας έχουν υποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση του μείγματος κάρι συνδέεται με καλύτερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ (μνήμης, συγκέντρωσης κ.λπ.). Πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση The American Journal of Geriatric Psychiatry επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη προκύπτουν από τον κουρκουμά, καθώς υπέδειξε σημαντική βελτίωση της μνήμης των συμμετεχόντων έπειτα από τη λήψη συμπληρώματος κουρκουμίνης για διάστημα 18 μηνών.

2. Προστασία από την καρδιοπάθεια: Η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του κουρκουμά μπορεί να προστατεύσει από τη διαβητική μυοκαρδιοπάθεια, την αρρυθμία και άλλες παθήσεις της καρδιάς, σύμφωνα με εκτενή έρευνα του 2017 στην επιθεώρηση Pharmacological Research.

3. Πρόληψη του καρκίνου: Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στην επιθεώρηση Molecules κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη έχει και αντικαρκινική δράση. Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αποτρέψει ή να επιβραδύνει τη δραστηριότητα καρκινικών κυττάρων κυρίως του δέρματος και του πεπτικού.

4. Μείωση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας: Σύμφωνα με μελέτη του 2016 στην επιθεώρηση Drug Design, Development and Therapy, η λήψη συμπληρώματος κουρκουμίνης για διάστημα 4 εβδομάδων οδήγησε σε σημαντική μείωση του πόνου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...