Εκκλησία

Αστραπόβροντα από τον Σέρβο Μητροπολίτη Αμφιλόχιο: Τέρμα στα πρωτεία, όλα να λύνονται με Οικουμενικές Συνόδους-Έρμαιο φιλόδοξων Μητροπολιτών ο Βαρθολομαίος

«Η Ιερουσαλήμ μητέρα όλων των εκκλησιών όχι το Φανάρι»

Ισχυρές δονήσεις σε ολόκληρο το οικοδόμημα της Ορθοδοξίας από τις “επαναστατικές” θέσεις του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την απαξίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον διχασμό της Ορθοδοξίας.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, λοιπόν, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ισχυρίζεται ότι η Εκκλησία θα πρέπει να επιστρέψει στο σύστημα πριν από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και ότι όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν από το Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου υποστηρίζει επίσης ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η αληθινή μητέρα όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών» επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, «ούτε η Ρώμη ούτε η Κωνσταντινούπολη, αλλά η Ιερουσαλήμ γέννησε όλες τις εκκλησίες».

Επιπλέν ο Αμφιλόχιος τόνισε ότι δεν πίστευε στη δυνατότητα επανάληψης του σεναρίου ορθοδόξου σχίσματος στα Βαλκάνια, όπως αυτό που είχε διαπράξει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία.Υπενθύμισε ότι ο Ντεντέιτς (ο ηγέτης της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου) αποδομήθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, "έτσι αυτό είναι εκτός σκέψης". Συμπλήρωσε πάντως πως μια προσπάθεια να επαναληφθεί η ουκρανική διάσπαση στα Βαλκάνια θα είναι μια δήλωση πολέμου για την Σερβική Εκκλησία.

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης επηρεάζεται από μια ομάδα φιλόδοξων μητροπολιτών που τον ωθούν να κάνει κάποια πράγματα.

Συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν επηρεάζεται από τους πιο άξιους, αλλά από μια ορισμένη ομάδα νεαρών μητροπολιτών, φιλόδοξων ανθρώπων που με τις φιλοδοξίες τους υποκινούν τον πατριάρχη σε ορισμένες ενέργειες».

"Μίλησα με σοβαρούς ανθρώπους από την Ελλάδα και άλλους, δεν θέλω να τους ονοματίσω τώρα, που δεν είναι ικανοποιημένοι με τέτοια επιρροή στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Είναι ένας άνθρωπος που από χρόνια προσαρμόζεται για να ενισχύσει την υπεροχή του, αλλά στην πραγματικότητα την θέτει σε κίνδυνο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Υπήρχαν μεγάλοι ιεράρχες στο πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης, παγκοσμίως αναγνωρισμένοι, όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ενώ επίσης καταδικάστηκαν πατριάρχες", τονίζει ο ιεράρχης.

Ο Αμφιλόχιος υπενθύμισε ότι ο ιστορικώς ειδικός ρόλος του πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης συνδέεται με το ρόλο της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας: “Η Κωνσταντινούπολη έπαψε να είναι η αυτοκρατορική πρωτεύουσα από το 1453. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και τη δολοφονία του τσάρου στη Ρωσία, η αυτοκρατορία δεν παίζει πλέον τον προηγούμενο ρόλο της, επομένως η εκκλησία πρέπει να επιστρέψει στη μέθοδο που υπήρχε πριν από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, δηλαδή όλα τα θέματα της Ορθοδοξίας να λύνονται με οικουμενική σύνοδο "

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η Σύνοδος πρέπει να συγκληθεί από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. "Όμως, αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, θα χάσει και αυτό το δικαίωμα." Η μόνη εκκλησία - η αληθινή μητέρα όλων των ορθόδοξων εκκλησιών είναι η Ιερουσαλήμ, γιατί δεν ήταν η Ρώμη ούτε η Κωνσταντινούπολη, αλλά η Ιερουσαλήμ που γέννησε όλες τις εκκλησίες” τόνισε.

Υποστήριξε ακόμη πως οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Τουρκίας απειλούνται με την υποστήριξη του Πατριαρχείου στο Κίεβο.

Ο μητροπολίτης είπε τέλος ότι καμία τοπική εκκλησία δεν είχε αναγνωρίσει τη δημιουργία της ανεξάρτητης ουκρανικής εκκλησίας και πρόσθεσε ότι ήταν βέβαιος ότι η κίνηση έγινε υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρώπης.

 

Ιλαρίων

Γέφυρες με τον Ουκρανό πρόεδρο στο μεταξύ έριξε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα να ελπίζει ότι η νέα σύνθεση της Verkhovna Rada θα βοηθήσει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

"Νομίζω ότι τώρα ο Πρόεδρος Vladimir Zelensky <...> έχει όλες τις ευκαιρίες να συνειδητοποιήσει τι είχε κατά νου και τι υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους. Και πάνω απ 'όλα, βεβαίως, ελπίζω ότι ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, με την υποστήριξη της νέας Ράντα, θα μπορέσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία ", δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας για το πρόγραμμα" Εκκλησία και Ειρήνη ". .

Σημείωσε ότι το κύμα κατασχέσεων των εκκλησιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είχε ήδη σταματήσει και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κοσμικές αρχές δεν θα παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις και ότι το UOC θα συνεχίσει να υπάρχει στην πολιτεία του, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια Ουκρανούς πιστούς.

Μιλώντας για την επέτειο του Βαπτίσματος της Ρωσίας, που γιορτάστηκε στις 28 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας εξέφρασε την άποψη ότι "καμία πολιτική σύγκρουση δεν μπορεί να κλονίσει την αδελφότητα των λαών που γεννήθηκαν με τη βαπτιστική σφραγίδα του Αγίου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ".

"Ας υπάρξουν χωριστές χώρες, ας υπάρξουν πολιτικά σύνορα, αφήστε κάθε χώρα να πάει με τον δικό της δρόμο, αλλά αφήστε τα έθνη της ίδιας πίστης να ζήσουν με ειρήνη και αρμονία και μην αφήσετε κανέναν να τους εμποδίσει να γίνουν μέλη της ενιαίας Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", είπε ο Ιλαρίων.

Στις 28 Ιουλίου, πάντως, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζέλενσκι με αφορμή το μήνυμά του για την Ημέρα της Βάπτισης των Ρως παρότρυνε τους αρχηγούς των ουκρανικών εκκλησιών να προχωρήσουν σε διάλογο.

"Αυτό το ιστορικό γεγονός έχει γίνει ένα ισχυρό κίνητρο για την ενοποίηση του αρχαίου κράτους, την ενίσχυση και την ανάπτυξή του. Προτρέπω τους προκαθήμενους των εκκλησιών να προχωρήσουν σε διάλογο έτσι ώστε η πίστη να ενώσει, παρά να χωρίσει τους Ουκρανούς." έγραψε στο Twitter .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές