Πολιτική

Απ' τα σαλόνια στα αλώνια - Ποια κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός Βουλής και ποια εκλέχτηκαν στο παρά 5

Εκπλήξεις και ανατροπές έκρυβε η κάλπη των εθνικών εκλογών 2019, με βάση τα αποτελέσματα της επόμενης μέρας.

Κι αυτό γιατί πρώην κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατείχαν μάλιστα και υπουργική θέση, τώρα μένουν εκτός Βουλής, ενώ άλλοτε εξίσου δυνατά ονόματα κινδύνευσαν και εκλέχτηκαν στο παρά 5.

Στις εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας

Στην Ά Αθηνών από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός μένουν η πρώην εκπρόσωπος Τύπου  Ράνια Σβίγκου αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Στον Βόρειο  Τομέα Αθηνών, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ μένει ο Τέρενς Κουϊκ αλλά και η  Ελένη Αυλωνίτου.

Από την άλλη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είδε το όνομά του να μπαίνει τελευταίο στη Βουλή με 16.318 ψήφους.

Όσον αφορά τον Δυτικό Τομέα Αθηνών, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια έναντι της ΝΔ, μερικοί πρώην υπουργοί δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για την είσοδό τους στην Βουλή.

Αυτοί είναι ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας. Ωστόσο εκείνος που εκλέχτηκε με μόλις 40 ψήφους διαφορά στην ίδια περιφέρεια είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απώλειες υφυπουργών και υπουργών είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και στον Νότιο Τομέα Αθηνών καθώς εκτός έμεινε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα,  ο πρώην υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος καθώς και Γιώργος Βασιλειάδης  που κατέλαβε μόλις τη δέκατη θέση.

Επίσης, στη Δυτική Αττική δεν εκλέγεται ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ εκτός Βουλής μένει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στη Ζάκυνθο.

Μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται και στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Ά τομέα, καθώς εκεί δεν εκλέχτηκαν οι κ. Μπόλαρης, Κουράκης, Μηταφίδης, αλλά ούτε και ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σε Θεσσαλονίκη και μεγαλουπόλεις

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκαν δύο βουλευτές, ενώ εκτός Βουλής μένει ο Δημήτρης Μάρδας και η Αγοραστούδη Ευγενία.

Στην Ημαθία εκτός μένει ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,  Άγγελος Τόλκας, ενώ στην Μαγνησία δεν εκλέχτηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Μαγνησία)

Τέλος στα Χανιά ο μόνος που εκλέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης, ενώ πρώτη σε σταυρούς στην ΝΔ είναι η Ντόρα Μπακογιάννη και ακολουθεί ο Μανούσος Βολουδάκης.

Συμπερασματικά οι άλλοτε «κραταιοί» του ΣΥΡΙΖΑ… δηλαδή οι  Αυλωνίτου, Σβίγκου, Καββαδία, Κουίκ, Κυρίτσης, Χριστοφορίδης, Θεοχαρόπουλος, Καρακώστα, Παπακώστα, Ζορμπά, Κουρουμπλής, Τόσκας, Δανέλλης, Βασιλειάδης, Ρήγας, μένουν πλέουν εκτός Βουλής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ