Υγεία

Αδυνάτισμα: Η μέθοδος που φέρνει αποτελέσματα χωρίς δίαιτα

Χωρίς να ακολουθούν μια συγκεκριμένη δίαιτα οι υπέρβαροι άνθρωποι που κατέγραφαν με τη βοήθεια εφαρμογής στο κινητό τους την ημερήσια κατανάλωση φαγητού, τελικά κατάφεραν να χάσουν σημαντικό αριθμό κιλών σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Duke που δημοσιεύθηκε online στο MIR mHealth and uHealth.

Πρόκειται για μέθοδο χαμηλού κόστους που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε το βάρος μας, εξηγεί ο Gary Bennett καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Duke και εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Δεν γνωρίζαμε ωστόσο αν αυτά τα εργαλεία είναι αποτελεσματικά. Με την έρευνά μας δείξαμε ότι οι εμπορικές εφαρμογές για τα smartphone μπορεί να είναι ένας πολύ βοηθητικός τρόπος για να αδυνατίσουμε» συμπληρώνει.

Αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν όλοι να ακολουθήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα απώλειας βάρους οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση που θα είχε μια πιο ήπια ψηφιακή προσέγγιση.

Στην έρευνα συμμετείχαν 105 ενήλικες, ηλικίας 21-65 ετών που κατέγραφαν την πρόσληψη τροφής σε μια δωρεάν εφαρμογή κινητού. Οι συμμετέχοντες δεν ακολουθούσαν συγκεκριμένη δίαιτα, παρά τους δόθηκαν γενικές διατροφικές συμβουλές και τους ζητήθηκε απλά να καταγράφουν ό,τι έτρωγαν.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας παρακολουθούσαν ό,τι έτρωγαν για τρεις μήνες. Εκείνα της δεύτερης παρακολουθούσαν το βάρος τους για ένα μήνα και στη συνέχεια άρχισαν να παρακολουθούν και τη διατροφή τους. Τα άτομα αυτής της ομάδας λάμβαναν και αρκετό ενημερωτικό υλικό μέσω email για τη διατροφή τους, τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους και τρόπους δράσης.

Τα άτομα της τρίτης ομάδας εξαρχής παρακολουθούσαν το βάρος τους και ενημέρωναν την εφαρμογή για το φαγητό τους, καθώς επίσης λάμβαναν ενημερωτικά email όπως και εκείνα της δεύτερης ομάδας.
Τρεις μήνες μετά τα άτομα και των τριών ομάδων είχαν χάσει βάρος. Εκείνα της πρώτης ομάδας είχαν χάσει περί τα 2,5 κιλά, ενώ εκείνα της δεύτερης και τρίτης ομάδας σχεδόν τρία κιλά κατά μέσο όρο. Ωστόσο τα άτομα της τρίτης ομάδας ήταν εκείνα που κατάφεραν να διατηρήσουν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την απώλεια βάρους, ενώ μετά από έξι μήνες είχαν χάσει κατά μέσο όρο τρία κιλά και εκατό γραμμάρια.

Το μυστικό για την πετυχημένη απώλεια βάρους και τη διατήρησή της σύμφωνα με τους ερευνητές είναι η συμμόρφωση με τις οδηγίες της εφαρμογής. Σε όλες τις ομάδες συμμετεχόντων αυτοί που ήταν συνεπείς και επιμελείς ως προς την καταγραφή του βάρους ή και των τροφίμων που κατανάλωναν ήταν και εκείνοι με τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να παραμείνουν πιστοί στην χρήση της εφαρμογής οι ερευνητές τους έστελναν μηνύματα υπενθύμισης και λοιπό πληροφοριακό υλικό όσον αφορά τους στόχους που έπρεπε να θέσουν για την απώλεια βάρους.

«Έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι η συστηματική παρακολούθηση κυρίως της διατροφής, αλλά και του βάρους είναι ουσιαστικά εργαλεία για την αποτελεσματική απώλεια βάρους» επισημαίνουν οι ερευνητές θεωρώντας ότι αυτές οι εφαρμογές αποδεικνύονται χρήσιμες για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...